Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Yağmurlu
Samsun
21°C
Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

İsrail Gazze’ye Büyük Saldırı Başlattı

İsrail Gazze’ye Büyük Saldırı Başlattı
7 Nisan 2023 21:12
135

IDF savaş uçakları, Lübnan’dan atılan roketlerin “intikamını” almak için Filistin şehrini bombaladı…

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Perşembe günü Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırısından Filistinli grup Hamas’ı sorumlu tutmasının ardından İsrail uçakları Cuma günü erken saatlerde Gazze’yi bombalamaya başladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yerel saatle 12:21’de “IDF şu anda Gazze’de saldırıyor” diye tweet attı.

Filistin medya kuruluşları, Hamas’ın hava savunma sistemlerinin etkinleştirildiğini bildirdi. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bildirilmedi. Sosyal medyada paylaşılan videolar, geceyi aydınlatan patlamaları gösteriyordu.

Netanyahu Perşembe günü güney Lübnan’dan yaklaşık 34 roket atıldıktan sonra, “Düşmanlarımızı vuracağız ve herhangi bir saldırı eyleminin bedelini ödeyecekler” dedi. Saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmedi, ancak IDF, merkezi Gazze’de bulunan militan bir Filistinli grup olan Hamas’ı sorumlu tuttu.

İsrail medyası saldırıyı, İsrail’in Hizbullah’ı güney Lübnan’dan çıkarmaya çalıştığı 2006’dan bu yana yaşanan en ciddi tırmanış olarak nitelendirdi. Bu savaş, yaygın olarak Hizbullah’ın bir zaferi olarak görülüyor.

Yerel basına göre, Hamas ve Hizbullah uzun menzilli roketlerini yüksek alarm durumuna geçirdiler ve IDF’nin bombalamasına yanıt olarak İsrail’in merkezine saldırabilir.

Netanyahu’nun geçen hafta görevden aldığı ancak halkın tepkisi üzerine görevine geri döndüğü Savunma Bakanı Yoav Gallant, IDF’ye “olası tüm misilleme seçeneklerine” hazırlanması talimatını verdi . Tüm IDF personelinin izinden geri çağrıldığı ve Lübnan sınırına yakın birimlerin Perşembe günü yüksek alarm durumuna geçirildiği bildirildi.

Tel Aviv ve Kudüs’teki medya kuruluşları, Gazze’ye bir saldırının kesin olduğu, Lübnan’da ise başka bir operasyonun büyük olasılıkla olduğu spekülasyonlarını yaptı.

Bu haftanın başlarında, İsrail çevik kuvvet polisi, Müslümanların kutsal Ramazan ayı boyunca Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ayinleri kesintiye uğratarak yüzlerce Filistinliyi tutukladı. Bazı Filistinliler, İsrailli yerleşimcilerin orada ritüel olarak bir keçi kurban etmeyi planladıklarına dair haberler üzerine camiye akın etmişti.

Mayıs 2021’de Mescid-i Aksa’da yaşanan önceki çatışmalar, İsrail ile Hamas arasında 11 günlük bir çatışmayı tetikledi. Sonunda Mısır’ın arabuluculuğunda bir ateşkesle sonuçlandı.

Daha geçen hafta Netanyahu, liberal muhalefet tarafından düzenlenen ve İsrail yüksek mahkemesinin elden geçirilmesi önerisi üzerine istifasını isteyen kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.