Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 21°C

İsrail Gazze’yi Tamamen Kuşattığını Duyurdu

İsrail Gazze’yi Tamamen Kuşattığını Duyurdu
9 Ekim 2023 19:37
1.234

Savunma Bakanı Yoav Gallant, bölgeye elektrik, yakıt ve gıda sevkiyatının kesileceğini söyledi…

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile Hamas militanları arasındaki yoğun çatışmaların ortasında Gazze’ye abluka uygulandığını açıkladı. Bu karar, Filistinli grubun Cumartesi günü İsrail’e düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan büyük bir saldırının ardından geldi.

Gallant Pazartesi günü IDF’nin Güney Komutanlığı’nda yapılan bir değerlendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Gazze Şeridi’nin tamamen kuşatılması emrini verdim” dedi. Times of Israel’in aktardığına göre Gallant, “Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok, her şey kapalı olacak,” diye ekledi.

“İnsan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz,” diye ekleyen Bakan’ın Gazze Şeridi’nin bazı bölümlerinin kontrolünü ele geçiren Hamas militanlarını kastettiği bildirildi.

İsrail’in baş askeri sözcüsü Daniel Hagari de Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze sınırındaki tüm kasabaların kontrolünü yeniden ele geçirdiğini ve hafta sonu saldırısı sırasında Hamas militanları tarafından ele geçirilen topluluklarda çok az çatışma olduğunu ya da hiç çatışma olmadığını söyledi.

“Bölgede hala teröristlerin olması mümkün” diyen Hagari, IDF ile Hamas savaşçıları arasındaki çatışmaların “münferit” olduğunu açıkladı.

Sözcü, IDF tanklarının ve insansız hava araçlarının Filistinli savaşçıların daha fazla sızmasını önlemek için şu anda sınır çitindeki açıklıkları kontrol ettiğini ve 24 sınır kasabasından 15’inin halihazırda boşaltıldığını da sözlerine ekledi.

Bu arada IDF, Gazze Şeridi’ndeki bir dizi Hamas mevzisine “geniş çaplı” hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Hamas ve İsrail arasındaki son gerginlik Cumartesi günü erken saatlerde Filistinli direniş grubunun Gazze sınırı boyunca çeşitli bölgelere sürpriz bir saldırı başlatmasıyla başladı. Militanlar birkaç askeri tesisi ele geçirdi ve İsrail topraklarının derinliklerine sızarak birkaç yerleşim yerine saldırdı ve binlerce roket fırlattı. İsrailli yetkililer Hamas’ın saldırısında 700’den fazla kişinin öldüğünü ve 2,200’den fazla kişinin de yaralandığını tahmin ediyor.

Buna karşılık olarak İsrail Gazze’ye yoğun hava saldırıları başlattı ve Filistin eksklavına karşı bir kara operasyonu hazırlığında olduğu görülüyor. Askerler toplu halde ülkenin güneyine konuşlandırıldı ve yedek askerlerin çağrıldığı duyuruldu. İsrail Pazar günü Anayasa’nın 40. Maddesine dayanarak resmen savaş hali ilan etti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.