Dolar 32,2269
Euro 35,1235
Altın 2.473,98
BİST 10.176,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İsrail Hamas İle Rehine Anlaşmasını Onayladı

İsrail Hamas İle Rehine Anlaşmasını Onayladı
22 Kasım 2023 21:46
971

Yüksek Mahkeme anlaşmayı engellemezse geçici bir ateşkes uygulanacak…

Yerel basının Çarşamba sabahı erken saatlerde bildirdiğine göre İsrail hükümeti, Hamas militanlarının elindeki bazı rehinelerin İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarla takas edileceği Gazze’de geçici bir ateşkes anlaşmasını kabul etme kararı aldı.

Haaretz’e konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail kabinesinin kararının IDF, Shin Bet ve Mossad gibi İsrail güvenlik birimlerinin tüm şubeleri tarafından desteklendiğini söyledi.

Reuters’in haberine göre Filistinli militanların çatışmalar durduğunda 50 kadar İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakması bekleniyor. Yüksek Mahkeme anlaşmaya itiraz edip Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını engellemezse ilk rehineler Perşembe günü serbest bırakılabilir.

İsrail, serbest bırakılacak Filistinli mahkumların listesini yayınlayacak ve halkın itirazlarını bildirmek için 24 saati olacak. Listede çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan ve hiçbiri İsraillileri öldürmekle suçlanmayan yaklaşık 150 Filistinlinin yer alacağı bildiriliyor.

Times of Israel’e göre geçici ateşkes, Hamas’ın daha fazla kadın ve çocuğu serbest bırakması halinde ya da “her 10 İsrailli rehine grubu için bir gün daha” uzatılabilir.

Oylama öncesinde Başbakan Benjamin Netanyahu bakanlara anlaşmayı kabul etmenin “zor bir karar ama doğru bir karar” olduğunu söyledi ve İsrail’in geçici ateşkesten sonra da Hamas’la savaşa devam edeceği sözünü verdi.

Netanyahu “Savaştayız ve savaşa devam edeceğiz” dedi. “Tüm hedeflerimize ulaşana kadar devam edeceğiz.”

Kabine toplantısından saatler önce Hamas lideri İsmail Haniye grubun İsrail ile “ateşkes anlaşmasına varmaya yakın olduğunu” teyit ederken, ABD Başkanı Joe Biden da gazetecilere yaptığı açıklamada ilgili tüm tarafların bir anlaşmaya “çok ama çok yakın” olduğunu söyledi.

Hamas savaşçıları 7 Ekim’de İsrail’e düzenledikleri saldırı sırasında Gazze’ye yaklaşık 240 rehine götürmüş ve o tarihten bu yana bu kişilerden sadece dördünü serbest bırakmıştı. Rehinelerin durumu, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze’de devam eden hava ve kara operasyonları sırasında zarar görebileceklerinden ya da İsrail saldırılarına karşılık olarak infaz edilebileceklerinden korkan İsrail halkı için büyük bir endişe kaynağı olmuştur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.