Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

İsrail Hamas İle Resmen Savaşta

İsrail Hamas İle Resmen Savaşta
8 Ekim 2023 16:45
1.534

Başbakanlık ofisi, 40. maddenin işletilmesinin hükümete “önemli askeri faaliyetler” yürütme yetkisi verdiğini söylüyor…

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail güvenlik kabinesi Cumartesi gecesi Filistinli silahlı grup Hamas’ın ülkeye yönelik büyük bir saldırısının ardından resmen savaşa girme kararı aldı.

Netanyahu’nun ofisinden Pazar günü yapılan açıklamada, İsrail Anayasası’nın 40. Maddesi’nin hükümetin “kesinliğe yakın bir olasılıkla savaşa yol açabilecek önemli bir askeri eylemde” bulunmasına izin verdiği belirtildi.

Yasaya göre başbakan savaşla ilgili bazı kararları sadece güvenlik kabinesinin onayıyla alabilecek.

Netanyahu’nun ofisi ayrıca hükümetin İsrail parlamentosu Knesset’ten, tutukluların mahkeme önüne çıkarılmadan daha uzun süre gözaltında tutulmasına izin veren acil durum düzenlemelerini etkinleştirmesini istediğini söyledi.

Netanyahu, Hamas’ın Cumartesi sabahı İsrail’e binlerce roket atması ve savaşçılarını Gazze sınırı yakınlarındaki Yahudi yerleşimlerine göndermesinden birkaç saat sonra yayınladığı ilk mesajında İsrail’in savaşta olduğunu ilan etti.

“İsrail vatandaşları, savaştayız. Ve biz kazanacağız,” dedi başbakan konuşmasında. Hamas’ı kastederek “Düşman daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek” diye söz verdi.

İsrail’deki terör saldırılarının ardından cesetlerle ilgilenen gönüllü bir grup olan ZAKA, Hamas’ın sürpriz saldırısının başlamasından bu yana 600’den fazla İsraillinin öldürüldüğünü açıkladı. Bu rakama daha önce İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından ölümleri teyit edilen 44 asker de dâhildir.

IDF’ye göre son 30 saat içinde 400’den fazla Hamas savaşçısı İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Yerel sağlık bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik misilleme saldırılarında ölenlerin sayısının 313’e ulaştığını, yaklaşık 2.000 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Taraflar arasındaki çatışmalar Gazze sınırına yakın birçok İsrail yerleşiminde devam ediyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.