Dolar 32,1882
Euro 35,0650
Altın 2.470,11
BİST 10.168,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İsrail-Hamas Rehine Anlaşması Gecikti

İsrail-Hamas Rehine Anlaşması Gecikti
23 Kasım 2023 20:48
1.357

Müzakerelere katılan ABD’li yetkililer, iki tarafın hala “son lojistik detaylar” üzerinde çalıştığını söylüyor…

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail ile Hamas militan grubu arasındaki rehine takası anlaşmasının Cuma gününe kadar erteleneceğini söyledi. Anlaşmanın Perşembe günü başlaması planlanıyordu ve İsrail güçlerinin Gazze’ye yardım girişine izin vermek için operasyonlara dört gün ara vermesi bekleniyordu.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü Tzachi Hanegbi Çarşamba günü yaptığı açıklamada ertelemeyi duyururken müzakerelerin halen devam ettiğini ve anlaşmanın sonuçlandırılacağını vurguladı.

“Rehinelerimizin serbest bırakılmasına ilişkin temaslar ilerliyor ve sürekli devam ediyor. Serbest bırakma işleminin başlaması taraflar arasındaki ilk anlaşmaya göre gerçekleşecek ve Cuma gününden önce olmayacak” dedi.

Haaretz’in aktardığı ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili İsrail’in askeri operasyonlarına dört günlük ara vermesinin de erteleneceğini, anlaşma resmen uygulanana kadar Gazze’ye hava ve kara saldırılarının devam edeceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, bir günlük gecikmenin anlaşmanın tehlikede olduğunu göstermediğini belirterek “anlaşma sağlandı ve sağlanmaya devam ediyor” dedi.

“Rehineler evlerine dönmeye başlarken hiçbir şeyin şansa bırakılmaması gerektiği görüşündeyiz. Öncelikli hedefimiz rehinelerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamaktır. Bu yolda ilerliyoruz ve uygulamanın Cuma sabahı başlayacağını umuyoruz” dedi.

İsrail kabinesi Salı gecesi geç saatlerde rehine anlaşmasını kabul etti. Katarlı, Mısırlı ve Amerikalı arabulucuların yardımıyla varılan anlaşmaya göre Hamas, İsrail’in elinde bulunan 150 Filistinli sivile karşılık tamamı kadın ve çocuklardan oluşan 50 İsrailli rehineyi serbest bırakacaktı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) de Gazze’ye yönelik saldırılarını dört gün boyunca durduracak ve Filistinli militan grup tarafından serbest bırakılan her on esir için bir gün daha operasyonlara ara verecekti.

Hamas’a göre İsrail ayrıca dört günlük duraklama süresince Gazze’nin güney kısmı üzerindeki tüm insansız hava aracı uçuşlarını durdurmayı ve kuzey üzerindeki uçuşları günün belirli saatleriyle sınırlamayı kabul etti. IDF, Filistinli sivilleri kendi güvenlikleri için güneye tahliye etmeye çağırdı, ancak hak grupları İsrail güçlerini Birleşmiş Milletler barınakları da dahil olmak üzere tahliye bölgesinde saldırılara devam etmekle suçladı. İsrail sadece askeri hedeflere saldırdığını savunuyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne neden olan saldırı sırasında 200’den fazla kişi rehin alındı. İsrailli yetkililere göre rehinelerin bir kısmı aralarında ABD, Tayland, İngiltere, Fransa, Arjantin, Almanya, Şili, İspanya ve Portekiz vatandaşlarının da bulunduğu yabancı uyruklulardan oluşuyor.

Hamas kontrolündeki Filistin bölgesindeki sağlık yetkililerine göre İsrail Gazze’ye haftalarca süren hava saldırıları düzenledi ve bölgeye yönelik kara harekâtını tırmandırarak 5,000’den fazlası çocuk olmak üzere 12,000’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.