Dolar 32,2476
Euro 34,7005
Altın 2.401,62
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

İsrail Hamas’la Rehine Anlaşmasını Reddetti

İsrail Hamas’la Rehine Anlaşmasını Reddetti
2 Ocak 2024 23:01
1.156

Axios’un haberine göre, teklif esir takası ve çatışmaların sürdürülebilir bir şekilde sona erdirilmesini içeriyordu…

Axios’un Pazartesi günü kaynaklara dayandırdığı haberine göre İsrail, Filistinli silahlı grup Hamas tarafından önerilen ve Batı Kudüs birliklerinin Gazze’den kademeli olarak çekilmesiyle birlikte uzun vadeli bir ateşkes sağlayacak yeni bir rehine anlaşmasını reddetti.

İki İsrailli yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir başka kaynağa göre söz konusu teklif Pazar günü Katarlı ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla İsrail’e iletildi.

Hamas’ın çatışmaları üç aşamada sona erdirmeyi teklif ettiği bildirildi. Her bir aşamanın, örgütün elindeki rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara bir aydan fazla ara verilmesini içerdiği söyleniyor. İlk aşamada İsrail, yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında güçlerini Gazze’den çekmeye başlayacaktı. Habere göre anlaşma aynı zamanda Batı Kudüs’ün belirsiz sayıda Filistinli mahkûmu serbest bırakmasını da içeriyor.

Haberde yer alan anlaşma şartlarına göre, üçüncü aşama hayata geçirildiğinde her iki taraf da Ekim başından bu yana devam eden savaşı sona erdirecek ve Hamas esir aldığı İsrail askerlerini serbest bırakacaktı.

Makaleye göre İsrail savaş kabinesi öneriyi görüştü ancak kabul edilemez olduğu gerekçesiyle reddetti. İsrailli bir yetkili Axios’a yaptığı açıklamada teklifin “tamamen temelsiz olduğunu ve arabuluculardan daha kabul edilebilir bir teklif üretmelerini istediklerini” söyledi. Yine de haber kaynağına göre bu teklif Hamas’ın müzakereye hazır olduğu anlamına geliyor.

Bir Hamas heyeti Aralık ayı sonunda Mısır’ın çatışmaları sona erdirme önerisini görüşmek üzere Kahire’ye gitmişti. Medyada yer alan bazı haberlere göre bu teklif, uzatılabilir bir ateşkes ve Hamas’ın elindeki rehineler ile Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının yanı sıra, tüm Filistinli gruplarla yapılacak bir diyalogun ardından enklavda teknokrat bir hükümetin kurulmasını da içeriyordu.

7 Ekim’de Hamas yaklaşık 240 İsrailliyi rehin aldı. O tarihten bu yana taraflar, Batı Kudüs’ün 240 Filistinliyi serbest bırakması karşılığında Gazze’de tutulan yaklaşık 100 esirin serbest bırakılmasını müzakere etmeyi ve bir hafta sürecek bir ateşkesi kabul etmeyi başardı. Ateşkes, iki tarafın birbirini anlaşmayı ihlal etmekle suçlamasıyla çöktü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Hamas’a yönelik askeri operasyonlarını örgüt yenilgiye uğratılana, Gazze tamamen “askerden arındırılana” ve sakinleri “radikalizmden arındırılana” kadar sürdüreceğini söyledi.

Hamas-İsrail çatışması bugüne kadar yaklaşık 22.000 Filistinlinin ve 1.100’den fazla İsraillinin hayatına mal oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.