Dolar 32,3765
Euro 34,7849
Altın 2.432,74
BİST 9.962,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

İsrail Hamas’tan Yeni Anlaşma İstiyor

İsrail Hamas’tan Yeni Anlaşma İstiyor
18 Mart 2024 20:05
673

Ülkenin en üst düzey casusu militanlarla ateşkes görüşmeleri için Katar’a doğru yola çıktı…

İsrail i24 News’in Pazartesi günü bildirdiğine göre Mossad Başkanı David Barnea Hamas’la ateşkes müzakerelerine devam etmek üzere Katar’a gidiyor ancak Filistinli militanların geçen hafta önerdiği anlaşmayı kabul etmeyecek.

i24’ün hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İsrail istihbarat teşkilatının başında bulunan Barnea, Hamas tarafından öne sürülen “kötü” anlaşmayı yeniden müzakere etmeye çalışacak. Aynı kaynaklar Doha’da yeni bir anlaşmaya varılmasının pek mümkün olmadığını vurgularken, İbrani haber sitesi Ynet diğer hükümet kaynaklarına dayanarak Barnea’nın ekibinin yeni bir anlaşma taslağı hazırlamak için “önemli miktarda zaman” talep ettiğini aktardı.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada ateşkes “vizyonunu” Katarlı ve Mısırlı arabuluculara sunduğunu duyurdu. Reuters daha sonra Hamas’ın çatışmaları sona erdirmek için iki aşamalı bir yol haritası öngördüğünü söylediği önerisinin ayrıntılarını açıkladı.

Haber ajansının bildirdiğine göre ilk aşamada çatışmalara ara verilerek militanların İsrailli kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehineleri serbest bırakması sağlanacak, buna karşılık İsrail de hapishanelerindeki 700 ila 1,000 Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Takasın tamamlanmasıyla birlikte İsrail’in geri çekilmesi ve kalıcı ateşkes için bir son tarih belirlenecek, ardından planın ikinci aşamasında her iki taraftan tüm tutuklular serbest bırakılacaktı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi Cuma günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Hamas’ın taleplerini “gerçek dışı” olarak niteledi. Netanyahu aylardır Hamas’ın tamamen “ortadan kaldırılması” ve üyelerinin çatışma sonrası Gazze’nin yönetiminde söz sahibi olmasının engellenmesi gerektiğini savunuyor.

Netanyahu’nun ofisi de Cuma günü yaptığı açıklamada Gazze’nin güneyindeki Refah kentine saldırı planlarını onayladığını söyledi. BM, İsrail’in Gazze’nin diğer bölgelerine yönelik saldırıları nedeniyle bir milyondan fazla Filistinlinin Refah’a akın ettiğini ve kente yönelik bir saldırının sivillerin “katledilmesine yol açabileceği” uyarısında bulundu.

Hamas’ın 7 Ekim’de Yahudi devletine düzenlediği ve 1.100 kişinin öldüğü, 250 kişinin de rehin alındığı sürpriz saldırının ardından İsrail beş ayı aşkın bir süredir Gazze’ye karşı aralıksız bir hava ve kara harekâtı yürütüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre İsrail güçleri o tarihten bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 32.000 Filistinliyi öldürdü.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.