Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

İsrail İç Savaşa Yaklaşıyor

İsrail İç Savaşa Yaklaşıyor
16 Mart 2023 21:34
281

Isaac Herzog, başbakanın önerdiği reformların “anayasal ve sosyal bir krizi” tetiklediği konusunda uyardı…

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hükümetinin önerdiği yargı reformları nedeniyle Yahudi devletinin iç savaşın eşiğinde olduğu konusunda uyardı. Ülke çapındaki protestoların ortasında Herzog, Netanyahu tarafından reddedilen bir dizi alternatif reform sundu.

Herzog Çarşamba günü bir video adresinde, “İnsan yaşamının olduğu gerçek bir iç savaşın geçemeyeceğimiz bir sınır olduğunu düşünenlerin hiçbir fikri yok” dedi. “Uçurum çok yakın” diye devam etti ve “ne pahasına olursa olsun ve hiçbir şekilde bunun olmasına izin vermeyeceğim” dedi.

İsrail, Netanyahu’nun önerdiği reformları Ocak ayında açıklamasından bu yana sürekli protestolarla sarsılıyor. Bu yasal değişiklikler, İsrail parlamentosunun Yüksek Mahkeme kararlarını salt çoğunluk oyu ile geçersiz kılmasına izin verecek, hükümete yargıçları atama konusunda daha fazla yetki verecek ve mahkemenin “mantıksız” bulduğu yasaları gözden geçirme yeteneğini sınırlayacaktır.

Parlamento Salı günü milletvekillerinin kararları geçersiz kılmasına izin verecek bir yasa tasarısını kabul etti. Oylama, hafta sonu yüzbinlerce göstericinin geçişine karşı çıkmak için Tel Aviv, Kudüs, Hayfa ve diğer İsrail şehirlerinin sokaklarına çıkmasından sonra geldi.

Rolü büyük ölçüde törensel olan Herzog, alternatif bir reform paketi önererek yanıt verdi. Herzog’un planı yine de mahkemenin “mantıksız” bulduğu yasaları incelemesini yasaklayacak, ancak yargıçların üçte iki çoğunluğuyla parlamento kararlarını iptal etmesine izin verecek. Diğer tavizlerin yanı sıra, parlamentonun kararları geçersiz kılmasına da izin verecek, ancak yalnızca hükümetin en az bir başka kolunun mutabakatı ile.

Netanyahu, gazetecilere “sadece mevcut durumu devam ettireceğini” söyleyerek Herzog’un planını reddetti . Göstericilerin Başbakan’ın Berlin’e planladığı geziyi bozmak amacıyla Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda toplanmasıyla Çarşamba akşamı protestoların yeniden başlamasına neden oldu.

Başbakanı eleştirenler, yasal değişikliğin Netanyahu’nun bir otoriter olarak yönetmesine ve onu devam eden yolsuzluk soruşturmalarından koruyan yasalar çıkarmasına izin vereceğini savunuyor. Herog geçen hafta reformları “baskıcı” ve anti-demokratik olarak nitelendirerek bu eleştirmenlerin yanında yer aldı.

Salı günkü oylamadan önce yaptığı bir temyizde, reformların “anayasal ve sosyal bir krizi” tetiklediğini ve İsrail’in “diplomatik, ekonomik, sosyal ve güvenlik yansımaları” yaşamadan terk edilmesi gerektiğini açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.