Dolar 32,1913
Euro 35,0802
Altın 2.458,34
BİST 10.281,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İsrail Keskin Bir Ekonomik Gerilemeye Doğru Gidiyor

İsrail Keskin Bir Ekonomik Gerilemeye Doğru Gidiyor
19 Kasım 2023 22:33
1.495

Derecelendirme kuruluşuna göre Hamas ile yaşanan çatışma 2023 ve 2024 yıllarında GSYİH’yi olumsuz etkileyecek…

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bu hafta yayınladığı bir raporda, Filistinli askeri grup Hamas ile yaşanan çatışma nedeniyle artan jeopolitik ve güvenlik riskleri nedeniyle İsrail ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinde %5 daralacağını açıkladı.

Derecelendirme kuruluşu, düşük ticari faaliyet, düşen tüketici talebi ve “çok belirsiz” bir yatırım ortamını gerekçe gösterdi.

S&P, İsrail’in 2023 ve 2024 yıllarında GSYH’nin %5,3’ü oranında bir mali açık vereceğini öngörürken, bu oran kuruluşun savaş öncesi tahmini olan %2,3’e kıyasla daha düşük.

İsrail hükümeti orduyu finanse etmek ve Gazze sınırına yakın işletmelerin yanı sıra Hamas tarafından kaçırılan kurbanların ve rehinelerin ailelerine tazminat ödemek için harcamaları önemli ölçüde arttırdı. Bu da geçen ay 6 milyar dolara ulaşan ve bir yıl öncesine kıyasla yedi kattan fazla artış gösteren rekor bütçe açığına yol açtı.

S&P raporu, kuruluşun İsrail’in kredi görünümünü geçen ay, 7 Ekim’de çatışmaların başlamasından sadece iki hafta sonra ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürmesinin ardından geldi. Derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch de İsrail’in kredi notunu düşürmek üzere incelemeye aldı.

Ancak S&P, çatışmanın çözülmesi halinde İsrail’in kredi görünümünü ‘durağan’a yükseltebileceğini, zira bunun bölgesel güvenlik ve iç risklerde azalma anlamına geleceğini belirtti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.