Dolar 32,2069
Euro 35,1131
Altın 2.462,98
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İsrail: Kısa Ateşkes, Uzun Savaş

İsrail: Kısa Ateşkes, Uzun Savaş
25 Kasım 2023 22:03
1.183

İsrail Savunma Bakanı, Hamas ile savaşın yeniden başlaması halinde en az iki ay daha süreceği uyarısında bulundu…

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’deki mevcut ateşkesin daha kalıcı bir barışa yol açacağına dair umutları kırdı ve Hamas ile savaşın birkaç gün içinde yeniden başladığında muhtemelen aylarca süreceğini söyledi.

Perşembe günü İsrail Donanması’nın Shayetet 13 komando birliği üyelerine konuşan Gallant, dört günlük ateşkesin ardından yoğun çatışmaların yeniden başlayacağını vurguladı. “Bu kısa bir ara olacak, ardından çatışmalar yoğun bir şekilde devam edecek ve daha fazla rehinenin geri getirilmesi için baskı yapılacak” dedi. “En az iki ay daha çatışmaların sürmesi bekleniyor.”

Başbakan Benjamin Netanyahu gibi Gallant da Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güney köylerine düzenlediği baskınlarda aldığı yaklaşık 240 rehineden daha fazlasını serbest bırakması için gereken baskıyı ancak Batı Kudüs güçlerinin yoğun saldırı operasyonlarının sağlayacağını savundu. Shayetet 13 birliklerine, çatışmalara verilen arayı İslamcı gruba karşı gelecekteki saldırıları planlamak için kullanmaları gerektiğini söyledi.

Ateşkes, Katar hükümetinin haftalar süren müzakereler sonucunda sağlanmasına yardımcı olduğu bir anlaşma çerçevesinde Cuma sabahı başladı. Hamas ilk etapta, Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından Gazze’den Mısır’a götürüldüğü bildirilen 13 İsrailli dahil 24 rehineyi serbest bıraktı. Ateşkes anlaşması Hamas’ın dört günlük süre zarfında İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinliye karşılık 50 İsrailli kadın ve çocuğu takas etmesini öngörüyor.

Çatışmaların geçici olarak durdurulmasının, savaşın başlamasından bu yana 14,000’den fazla kişinin öldüğü kuşatma altındaki Gazze’ye gıda, yakıt ve diğer insani yardımların daha fazla ulaştırılmasına olanak sağlaması bekleniyor. Hamas’ın sürpriz saldırıları sırasında tahminen 1,200 İsrailli öldürüldü.

Kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylamasını destekleyen Netanyahu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırma ve Filistin bölgesinin artık bir güvenlik tehdidi oluşturmamasını sağlama hedeflerine ulaşana kadar savaşı sürdürme sözü verdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi de Perşembe günü Başbakan’ın görüşünü yineleyerek Batı Kudüs’ün “savaşı sona erdirmediğini” söyledi. Gazze’ye yaptığı bir ziyaret sırasında İsrailli komutanlara “Zafer kazanana kadar devam edeceğiz, ilerleyeceğiz ve Hamas’ın diğer bölgelerinde de devam edeceğiz” dediği bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.