Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

İsrail Olası Gazze Kara Harekatına İlişkin Güncelleme Yayınladı

İsrail Olası Gazze Kara Harekatına İlişkin Güncelleme Yayınladı
17 Ekim 2023 22:00
916

Ordu, Filistin yerleşim bölgesine yönelik operasyonun bundan sonraki aşamalarının beklenenden “farklı” olabileceğini söyledi…

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Yarbay Richard Hecht Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik geniş çapta beklenen kara harekâtının gerçekleşmeyebileceğini öne sürdü. Hecht, ülke ordusunun operasyonun bir sonraki aşamasına hazırlandığını ancak bunun neleri içerdiğini açıklamayacağını da sözlerine ekledi.

“Savaşın sonraki aşamaları için hazırlanıyoruz. Bunların ne olacağını henüz söylemedik,” dedi Hecht gazetecilere verdiği brifingde. “Herkes kara harekâtından bahsediyor. Bu farklı bir şey de olabilir,” diye ekledi detay vermeden.

Söz konusu açıklamalar, 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenleyen Gazze merkezli militan grup Hamas ile İsrail güçleri arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde geldi.

Filistinli militanlar İsrail topraklarına binlerce roket fırlattı ve Gazze sınırındaki yerleşim yerlerini kısa süreliğine ele geçirdi. Yetkililere göre ilk saldırı ve sonrasında Hamas ile IDF arasında yaşanan çatışmalarda çoğu sivil 1.400’den fazla İsrailli hayatını kaybetti.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre Batı Kudüs, Gazze’ye karşı büyük bir bombardıman kampanyasıyla karşılık verdi ve bu da enklavda 2,800’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. İsrail seferberlik kapsamında yaklaşık 360.000 yedek askeri göreve çağırdı ve Gazze’nin güney sınırına tanklar, zırhlı araçlar ve topçu birlikleri de dâhil olmak üzere önemli miktarda kuvvet konuşlandırdı.

İsrail, gerilimin ilk aşamalarından bu yana Gazze’ye yönelik olası bir kara harekatını dillendiriyor. Ordu geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada “kapsamlı bir kara operasyonu” da dahil olmak üzere “saldırıyı genişletmeye” hazır olduğunu söyledi.

Olası operasyon geniş çaplı endişelere yol açtı. Afrika Birliği ve Arap Birliği Pazartesi günü İsrail’e çatışmaları durdurması çağrısında bulunarak kara harekâtının “eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma” yol açabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada olası bir operasyonun “tüm taraflar için ciddi sonuçlarla dolu” “zor” bir mesele olacağını söyledi. Saldırının “kesinlikle kabul edilemez” sivil kayıplara da yol açabileceğini sözlerine ekledi.

İsrail’in önemli bir müttefiki olan ABD de bir kara harekâtı başlatılmaması konusunda uyarıda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada “aşırılıkçıları” ortadan kaldırmanın Yahudi devletinin güvenliğini garanti altına almak için “gerekli bir gereklilik” olacağını söyledi, ancak İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin “büyük bir hata” olacağı konusunda uyardı.

Beyaz Saray Biden’ın Çarşamba günü İsrail ve Ürdün’e gideceğini doğruladı. Alman Der Spiegel dergisi bu ziyaretin ardından bir İsrail saldırısının başlatılabileceğini iddia etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.