Dolar 32,1804
Euro 34,9596
Altın 2.503,87
BİST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 21°C

İsrail Rehine Anlaşması Olsa da Olmasa da Refah’ı İşgal Edecek

İsrail Rehine Anlaşması Olsa da Olmasa da Refah’ı İşgal Edecek
30 Nisan 2024 22:14
1.157

Başbakan, Hamas’ın esirleri serbest bırakması halinde operasyonu askıya alma sözü veren kendi dışişleri bakanıyla doğrudan çelişti…

Başbakan Benjamin Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada, Hamas’la ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşmasına varılsa da varılmasa da İsrail’in Refah kentine asker göndereceğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz daha önce esirlere karşılık tartışmalı operasyonu iptal etme sözü vermişti.

Gazze’nin Mısır ile olan güney sınırında yer alan Refah, şu anda enklavın kuzey bölgelerinden kaçan tahmini 1,4 milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor. İsrail Ekim ayından bu yana Refah’ta Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği hedeflere düzenli hava saldırıları düzenliyor ve Netanyahu aylardır ABD ve BM’nin itirazlarına rağmen kente kara harekâtı düzenlemekle tehdit ediyor.

Netanyahu ofisinden yaptığı açıklamada “Savaşı tüm hedeflerine ulaşmadan durduracağımız fikri söz konusu bile olamaz” dedi. “Refah’a gireceğiz ve Hamas’ın taburlarını orada yok edeceğiz – anlaşma olsun ya da olmasın, tam zafere ulaşmak için.”

Dışişleri Bakanı Katz Cumartesi günü İsrail’in Kanal 12 televizyonuna verdiği demeçte, Hamas’ın Gazze’de elinde tuttuğu 130 kadar İsrailli rehinenin bir kısmını serbest bırakmayı kabul etmesi halinde İsrail’in “operasyonu askıya alacağını” söylemişti.

Katz konuşurken Hamas, çatışmaların geçici olarak durdurulmasını ve böylece birkaç düzine rehinenin İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklularla takas edilmesini öngören bir İsrail ateşkes önerisini inceliyordu.

Salı günü anlaşmayı görüşmek üzere İsrail’e gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, anlaşmanın şartlarını “olağanüstü cömert” olarak nitelendirdi ve militanlara “hızlı karar verip” anlaşmayı kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Netanyahu’nun yorumlarının Hamas’ın kararını nasıl etkileyeceği belli değil. Militan grup daha önce İsrail’in şartlarını reddetmiş, herhangi bir ateşkesin kalıcı bir ateşkese giden yolu ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini içermesi gerektiğinde ısrar etmişti.

Netanyahu’nun sertlik yanlısı koalisyon ortakları ise başbakanın Refah operasyonuna devam etmesini talep ediyor. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Pazar günü yaptığı açıklamada herhangi bir uzlaşmanın İsrail için “aşağılayıcı bir teslimiyet” anlamına geleceğini söyledi. İsrail basınında yer alan haberlere göre Smotrich Pazartesi günü yaptığı bir konuşmada İsrail’in düşmanlarını “tamamen yok etmeye” çalışması gerektiğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Salı günü yaptığı açıklamada Netanyahu’nun kendisine “İsrail Refah’a girecek, savaşı durdurmayacağız ve pervasız bir anlaşma olmayacak” sözünü verdiğini iddia etti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.