Dolar 32,1667
Euro 35,1059
Altın 2.468,96
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Samsun
°C
°C
°C
°C
°C

İsrail ve Filistin’de Rejim Değişikliği Gerek

İsrail ve Filistin’de Rejim Değişikliği Gerek
10 Kasım 2023 21:19
1.123

ABD eski başkan adayı, ne Hamas’ın ne de Netanyahu’nun barış yapabileceğini söyledi…

Hillary Clinton Perşembe günü yaptığı açıklamada, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin birbirleriyle barış yapabilmeleri için yeni bir liderliğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

ABD’nin eski first lady’si, senatörü, dışişleri bakanı ve 2016 başkanlık yarışının önde gelen ismi, Singapur’da düzenlenen Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’na video bağlantısıyla bağlanarak bir konuşma yaptı.

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait’e konuşan Clinton, “Hamas herhangi bir barış ya da iki devletli çözüm için bir ortak değildir” dedi. Clinton, barışın Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ve İsrail ile savaştan sonra Gazze’nin başına geçecek kişi tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Netanyahu’nun iki devletli bir çözümü müzakere etme potansiyeli sorulduğunda Clinton şu yanıtı verdi: “Buna dair herhangi bir kanıt olduğunu sanmıyorum. Bence İsrail halkı onun liderliği konusunda karar vermek zorunda kalacak.”

Clinton ayrıca Gazze’de bir ateşkes olasılığı hakkında da yorumda bulunarak bunun “Hamas’ın lehine olan durumu donduracağını” ve bu nedenle İsrail tarafından kabul edilmesinin olası olmadığını söyledi. Netanyahu’nun Gazze’deki sivillere yardım ulaşabilmesi ve Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında aldığı rehineleri serbest bırakabilmesi için “insani duraklamaları” kabul etmeye istekli olabileceğini de sözlerine ekledi.

Clinton’a göre Başkan Joe Biden’ın Kongre’ye hem İsrail hem de Ukrayna için bir finansman paketini onaylatması “zor” olacak, ancak “zorlu müzakerelerle” bu mümkün. Demokratların çoğunlukta olduğu Senato, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin sadece İsrail’e fon sağlayan tasarısını bloke ederek, Beyaz Saray’ın bu ikisini Tayvan ve göçmenlik fonlarıyla birlikte 106 milyar dolara çıkaran teklifinde ısrar etti.

Straits Times’ın “küresel şirket ve hükümet liderleri” olarak tanımladığı ve yıllık etkinlik için Capella Singapur otelinde toplanan dinleyicilere yaklaşık 25 dakika konuştu.

Clinton’ın kocası Bill 1993-2001 yılları arasında başkanlık yaptı. ABD Senatosu’nda iki dönem görev yaptıktan sonra 2008’de başkanlığa adaylığını koydu ve ön seçimi Barack Obama’ya karşı kaybetti. Teselli ödülü olarak Clinton 2013 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı’nın başına getirildi ve bu tarihte bir aile vakfını yönetmek ve ikinci başkanlık adaylığına hazırlanmak üzere emekliye ayrıldı. 2016’da kazanma ihtimali en yüksek aday olarak görülüyordu ve Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’a karşı kaybetmesinden WikiLeaks, FBI, Rusya ve “yalan haberleri” sorumlu tuttu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.