Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 17°C

İtalya Gazze Savaşı İçin Rusya’yı Suçluyor

İtalya Gazze Savaşı İçin Rusya’yı Suçluyor
25 Şubat 2024 01:50
1.842

Giorgia Meloni, Moskova Ukrayna’ya karşı operasyon başlatmasaydı Hamas’ın İsrail’e saldırmaya asla cesaret edemeyeceğini söyledi…

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cumartesi günü il Giornale gazetesine verdiği mülakatta, İsrail ile Gazze’deki Hamas militanları arasındaki çatışmanın sorumluluğunun Moskova’ya ait olduğunu iddia etti. Meloni, Hamas’ı 7 Ekim 2023’te İsrail’e karşı büyük bir saldırı başlatmaya teşvik eden şeyin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri harekât olduğunu belirtti.

İtalyan lider, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesinin komşusuna karşı başlattığı askeri operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve tüm küresel güvenlik sistemini sarstığını savundu. Böyle bir hareketin kaçınılmaz olarak “Orta Doğu’dan Balkanlar’a ve Afrika’ya kadar dünyanın diğer bölgeleri üzerinde basamaklı bir etki yaratacağını” söyledi.

“Rusya Ukrayna’yı işgal etmemiş olsaydı, büyük olasılıkla Hamas İsrail’e karşı böyle bir saldırı başlatmazdı” iddiasında bulundu.

Rusya, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Ukrayna’dan bağımsızlıklarını ilan ettikleri 2014 yılından bu yana Kiev’in sürekli zulmüne maruz kalan Donbass nüfusunu koruma ihtiyacını gerekçe göstererek 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı özel askeri operasyonunu başlattı.

Moskova ayrıca karar için, Rusya’nın ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturduğunu söylediği Ukrayna’nın NATO hedefleri de dahil olmak üzere başka nedenler de gösterdi.

Hamas, Moskova ve Kiev arasındaki çatışmanın başlamasından neredeyse bir buçuk yıl sonra Gazze’den çok uzak olmayan İsrail yerleşimlerine saldırılarını başlattı. Militanların saldırıları çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1,200 İsraillinin hayatına mal oldu. O dönemde 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. Batı Kudüs, Gazze’ye yönelik büyük bir bombardıman kampanyasıyla karşılık verdi ve bunu halen devam etmekte olan bir kara operasyonu izledi. Raporlara göre, İsrail harekâtının başlamasından bu yana Filistin yerleşim bölgesinde ölenlerin sayısı 29,000’i aştı.

İsrail’in eylemleri İslam dünyasında ve ötesinde geniş çaplı kınamalara neden oldu. Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak İsrail’in Gazze’de “sistematik” soykırım eylemlerinde bulunup bulunmadığı konusunda karar vermesini istedi. Yargıçlar henüz bir karar vermedi, ancak İsrail’i soykırımı önlemek için adımlar atmaya çağıran bir ara emir yayınladılar. İsrail hükümeti bunu “saçma” olarak nitelendirdi.

Cumartesi günü verdiği röportajda Meloni, “Ukrayna’da uluslararası yasallık yeniden tesis edilmezse… çatışmaların artarak devam edeceği” konusunda ısrar etti. Aynı zamanda, çatışmaları sona erdirmenin tek yolunun Kiev’i desteklemeye devam etmek olduğunda ısrar etti. İtalyan lider Moskova’nın sadece güç dilinden anladığına inandığını söyledi.

“Adil ve kalıcı bir barışa” ancak “İtalya, Avrupa ve Batı Ukrayna’ya yardım etmeye devam ederse” ulaşılabileceğini belirten Meloni, Moskova ile Kiev arasındaki açmazın tüm Batılı ülkeleri “sadece insani açıdan değil, jeopolitik ve güvenlik açısından da endişelendirdiğini” sözlerine ekledi.

Meloni’nin sözleri, şu anda Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı olarak görev yapan eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev tarafından sert bir şekilde kınandı. Medvedev Meloni’yi “aptal” olarak nitelendirirken, Meloni’nin zihninde “gerçekten büyük sorunlar” olduğunu ya da “faşist geçmişinin genlerinin” kendisini ifade ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.