Dolar 32,3117
Euro 34,8025
Altın 2.405,65
BİST 10.237,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 20°C

İtalya’dan Avrupa Ordusu Çağrısı

İtalya’dan Avrupa Ordusu Çağrısı
7 Ocak 2024 22:57
1.243

Antonio Tajani, ortak bir ordu olmadan AB ülkelerinin “kartalların dünyasında savunmasız serçeler” olduğunu söyledi…

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, AB liderlerine ortak bir Avrupa ordusu kurmaları çağrısında bulundu. Tajani, ortak bir ordu olmadan bloğun inandırıcı bir dış politikaya sahip olamayacağını savunuyor.

Tajani Pazar günü İtalyan La Stampa gazetesine verdiği demeçte “Eğer dünyada barışın taşıyıcısı olmak istiyorsak, bir Avrupa ordusuna ihtiyacımız var” dedi.

“Bu, etkili bir Avrupa dış politikasına sahip olmanın temel ön koşuludur” diye devam eden Tajani, ABD, Rusya ve Çin gibi “güçlü oyuncuların” olduğu bir dünyada Avrupa vatandaşlarının “sadece zaten var olan bir şey tarafından korunabileceğini ve bunun da Avrupa Birliği olduğunu” sözlerine ekledi.

Halihazırda 22 AB ülkesi NATO üyesi ve ABD liderliğindeki pakt Soğuk Savaş’ın başlangıcından bu yana kıtadaki güvenlik politikalarını etkin bir şekilde belirliyor. Ancak son yıllarda bazı AB liderleri ordularını ABD kontrolünden bağımsız ortak bir güç haline getirme fikrini ortaya attılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel bu fikrin en ateşli savunucularından ikisiydi. Macron 2019 yılında NATO’dan “beyin ölümü gerçekleşmiş” olarak bahsetmiş ve Avrupalı liderleri Washington’dan “stratejik özerklik” politikası izlemeye çağırmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 2021’de böyle bir hareketin “Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki bağı zayıflatacağı” uyarısında bulundu. Yirmi yıl önce bağımsız bir Avrupa ordusundan ilk kez söz edildiğinde, dönemin ABD Savunma Bakanı William Cohen bu fikri “NATO’nun varlığına yönelik bir tehdit” olarak nitelendirerek daha açık sözlü davranmıştı.

Ukrayna’daki çatışma Avrupa’nın özerkliği konusundaki tartışmaları azaltmış görünüyor. Macron o zamandan beri NATO konusundaki söylemini değiştirdi ve şimdi ABD liderliğindeki ittifakın genişlemesini destekliyor. Merkel’in yerine geçen Olaf Scholz hala “daha egemen… bir Avrupa Birliği” ihtiyacından bahsediyor ancak Merkel’in “gerçek, hakiki bir Avrupa ordusu” dediği şeyin kurulması fikri konusunda sessiz kaldı.

Bu arada NATO’nun Doğu Avrupalı üyeleri, ABD’nin Avrupa’da güvenliği denetlemesinin en ateşli destekçileri olarak ortaya çıktılar. Polonya’nın ordusunu modernize etmek için Washington’dan 2 milyar dolar kredi alması ve Poznan’daki bir üsse ilk daimi Amerikan garnizonunu yerleştirmesinin ardından dönemin Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Kasım ayında yaptığı açıklamada “[NATO] ile AB arasında güvenlik konusunda herhangi bir rekabetin çok kötü bir şey olduğunu” ve Varşova’nın “hayali bir Avrupa ordusu” yerine ABD ile yakın bir ortaklığı seçtiğini söyledi.

Nihayetinde AB geçen yıl 5,000 kişilik bir “hızlı konuşlanma” gücü oluşturulmasını öngören ortak bir savunma stratejisi oluşturulmasını onayladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.