Dolar 32,4164
Euro 34,7997
Altın 2.423,92
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Kızıldeniz Krizi Yeni Enflasyon Riskleri Taşıyor

Kızıldeniz Krizi Yeni Enflasyon Riskleri Taşıyor
24 Aralık 2023 23:49
1.181

Büyük markalar Süveyş Kanalı’ndaki nakliye kesintisi nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu…

Yemen’deki Husi militanlarının saldırıları nedeniyle Kızıldeniz’deki kargo gemilerinin seferlerinin aksaması, küresel nakliyecilerin gemileri yeniden yönlendirmesine neden oluyor ve bu da potansiyel olarak mal fiyatlarının artmasına yol açıyor.

İsveçli mobilya devi IKEA bu hafta yaptığı açıklamada, Asya’daki fabrikalardan Batı pazarlarına ağırlıklı olarak Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden ulaştırılan ürünlerinin bulunabilirliğini güvence altına almak için seçenekleri araştırdığını duyurdu.

Inter IKEA Group sözcüsü Oscar Ljunggren Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Süveyş Kanalı’ndaki durum gecikmelere yol açacak ve bazı IKEA ürünleri için bulunabilirlik kısıtlamalarına neden olabilir” dedi. Bu arada, Abercrombie & Fitch, tedarikçilerine gönderdiği bir e-postada bildirildiği üzere, kesintileri azaltmak için mümkün olduğunca deniz taşımacılığından hava taşımacılığına geçmeyi planlıyor.

Bu hafta başında Danimarkalı nakliye grubu Maersk, artan saldırı riski nedeniyle gemilerini Ümit Burnu üzerinden Afrika’ya yönlendirdiğini ve Asya-Avrupa seferlerinin etkin kapasitesini %25 oranında azalttığını açıkladı. Alman taşımacılık şirketi Hapag-Lloyd da aynı yolu izledi. Ancak gemileri Afrika’nın etrafından dolaştırmak gidiş-dönüş yolculuğunu yaklaşık iki buçuk hafta uzatıyor, bu da kaçınılmaz olarak nakliye kapasitesini düşürüyor ve maliyetleri arttırıyor.

Süveyş Kanalı, küresel konteyner ticaretinin yaklaşık %30’u da dâhil olmak üzere, dünyadaki nakliye faaliyetlerinin yaklaşık %15’ini gerçekleştiren hayati bir ulaşım arteridir. İsrail-Hamas savaşının ortasında meydana gelen son saldırılar, en büyük konteyner gemilerinden birinin kanalı altı gün boyunca bloke ettiği ve küresel ticarete günlük 9.6 milyar dolarlık bir maliyete neden olduğu 2021 olayını anımsatan yeni bir ticaret ve nakliye acil durumunu tetikledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.