Dolar 32,5511
Euro 34,9030
Altın 2.437,98
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 32°C
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Kongo’daki Selde Ölü Sayısı 400’ü Geçti

Kongo’daki Selde Ölü Sayısı 400’ü Geçti
10 Mayıs 2023 22:35
564

Kurtarma çalışmaları devam ederken 5.500’den fazla insandan haber alınamıyor…

Associated Press’in Çarşamba günü bildirdiğine göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Güney Kivu eyaletinde geçen hafta meydana gelen sel ve heyelandan sonra en az 410 kişinin öldüğü doğrulandı ve 5.000’den fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi.

4 ve 5 Mayıs tarihlerinde sağanak yağmur olarak başlayan sellerin, nehir kıyısındaki Nyamukubi ve Bushushu köylerini kasıp kavurduğu, binaları, ekin tarlalarını ve hayvanları yok ettiği ve binlerce insanı evsiz bıraktığı bildirildi.

Güney Kivu’daki Médecins Sans Frontières’in (MSF) acil durum koordinatörü Ulrich Crepin Namfeibona, durumu “korkunç” olarak nitelendirdi ve bazı bölgelerin tanınmaz hale geldiğini söyledi.

“Nyamukubi’de köyün neredeyse yarısı yok edildi. Namfeibona, sel hasarı nedeniyle Nyamukubi ile Kalehe arasındaki ana yol artık kullanılamıyor ve bu da insani yardımın ulaşmasını engelliyor” dedi.

Yerel makamlar Salı günü medyaya, sakinleri kurtarma ve cesetleri kurtarma çabaları devam ederken ölü sayısının artmaya devam ettiğini söyledi.

“Bu kadar çok cesetle gerektiği kadar acil ilgilenemiyoruz. Güney Kivu eyaletindeki Kızıl Haç sözcüsü John Kashinzwe Kibekenge, Reuters’e verdiği demeçte, cesetleri maça kullanarak veya elle arıyoruz.

AFP’ye göre, ölülerin çoğunun toplu mezarlara gömüldüğüne dair raporların ardından hükümet, etkilenen topluluklara tabutları teslim etti.

“Bu tabutlar geç geldi. Zamanında gelmelerini isterdik; Nyamukubi sakini Roger Nabusike, AFP’ye verdiği demeçte, önemliydi çünkü zaten domuz gibi insanları gömdük, üç, beş, on, 40 kişiyi aynı deliğe koyduk.

MSF’nin “tıbbi ve insani ihtiyaçları değerlendirmek için önümüzdeki günlerde durumu izlemeye devam edeceğini” açıklaması, koleradan etkilenen bölgede hastalık salgınları görülmesine ilişkin endişeleri artırdı. Açıklamada, “Her şeyini kaybetmiş bu topluluklar için barınma, yiyecek ve diğer temel ihtiyaç maddelerine acilen ihtiyaç duyuluyor” ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.