Dolar 32,4079
Euro 34,7973
Altın 2.402,53
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Küba: “İsrail Terörist Bir Devlettir”

Küba: “İsrail Terörist Bir Devlettir”
27 Aralık 2023 22:17
1.115

Başkan Miguel Diaz-Canel’e göre Gazze’deki operasyon bir soykırım eylemidir…

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’de soykırım yapan terörist bir devlet olduğunu söyledi. Diaz-Canel, militan grubun 7 Ekim’de ülkenin güneyinde gerçekleştirdiği ve yaklaşık 1,200 kişinin öldüğü ölümcül saldırıya misilleme olarak Batı Kudüs’ün Hamas’a karşı başlattığı ve halen devam etmekte olan askeri operasyonla ilgili yorumda bulundu.

İsrail ile resmi diplomatik ilişkileri bulunmayan Karayip ülkesi, İsrail’in Gazze’de fiili yönetimi elinde bulunduran militanlara karşı yürüttüğü savaşı son derece eleştiriyor. Yerel yetkililere göre, askeri operasyon sırasında yerleşim bölgesinin büyük bir bölümü harap oldu ve 20,400’den fazla Filistinli öldürüldü.

Diaz-Canel X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda İsrail’in eylemlerini “tüm insanlık için bir utanç” olarak nitelendirdi ve ülkenin yaptıklarının yanına kar kalmasından yakındı.

“Asla kayıtsızlar arasında yer almayacak olan Küba, Filistin için sesini tekrar tekrar yükseltiyor” diye ekledi.

Geçtiğimiz hafta Küba Parlamentosu, Filistin halkına ve devlet olma arzusuna desteğini ifade eden bir deklarasyonu kabul etti. Belgede İsrail’in tutumu “soykırım” olarak nitelendirildi ve uluslararası diplomasinin başarısızlıklarının altını çizen “barbarca eylemleri” kınandı.

Washington’un BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail lehine veto yetkisini kullanmasına atıfta bulunulan bildiride, “ABD hükümetinin bu soykırımdaki sorumluluğunu ve suç ortaklığını en güçlü ifadelerle kınıyoruz” denildi.

Milletvekilleri, “İsrail’in tarihsel olarak hareket ettiği cezasızlık, yalnızca ABD hükümetinin desteğinden dolayı hiçbir sonuç olmayacağına duyduğu güvenle açıklanabilir” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi Gazze’deki yüksek sayıdaki sivil kayıplar nedeniyle hoşnutsuzluğunu dile getirmiş ve kapalı kapılar ardında İsrail’e yaklaşımını düzeltmesi için baskı yaptığını iddia etmişti.

Üst düzey İsrailli yetkililer ABD’nin baskısı altında olduklarını defalarca yalanladılar. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun sözcüsü Tal Heinrich geçtiğimiz Cuma günü MSNBC’ye verdiği demeçte iki ülkenin “aynı çizgide” olduğunu söyledi.

İsrail sivillere yönelik riskleri en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yaptığını iddia ediyor ve bu tür her ölümden nihai olarak Hamas’ın sorumlu olduğunu savunuyor.

Tel Aviv merkezli +972 Magazine tarafından Kasım ayı sonunda yayınlanan bir raporda İsrail ordusunun Gazze’de kamu binaları ve yüksek bloklar gibi “güçlü hedefleri” halkta “şok yaratmak” amacıyla kasıtlı olarak bombaladığı iddia edildi. Gerekçe ise bunun Filistinlileri bir şekilde Hamas’a karşı kışkırtacağı.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.