Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Küresel Temiz Enerji Lideri Açıklandı

Küresel Temiz Enerji Lideri Açıklandı
11 Haziran 2023 21:53
863

Çin önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en büyük temiz hidrojen ithalatçısı olmaya hazırlanıyor…

Deloitte’un Perşembe günü bildirdiğine göre, Çin’in temiz hidrojen ithalatına olan güçlü bağımlılığı, ülke sonunda 2050 ve 2060 yılları arasında neredeyse kendi kendine yeterliliğe ulaşana kadar devam edecek.

Ülkenin, ekonomisini karbondan arındırmak için 13 yılına kadar yılda 2030 milyon ton gerektiren dünyanın en büyük temiz hidrojen ithalatçısı olması bekleniyor. Pekin, 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı planlıyor.

Çin’in kendi temiz hidrojen pazarının 265 yılına kadar yıllık 2050 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Deloitte Asya Pasifik İklim ve Sürdürülebilirlik Lideri Will Symons, “Araştırmamız, Asya-Pasifik’in Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya ve Kore’deki hızla artan talebin etkisiyle 55’da [temiz enerji] pazarının neredeyse% 2030’ini yakalayacağını gösteriyor” dedi.

Ona göre, Avrupa’daki talep on milyon tona, ardından Japonya ve Güney Kore’nin ihtiyaç duyduğu 7,5 milyon tona ulaşacak.

Çin Petrol Boru Hattı Mühendisliği Şirketi (CPPEC) başkan yardımcısı Li Guohui, geçen hafta Çin’in toplam hidrojen talebinin 100 yılına kadar yılda 2060 milyon tona çıkmasını beklediğini açıkladı.

Çin’de üretilen tüm hidrojenin, 6 yılına kadar 000.2050 kilometrelik bir boru hattı ağı üzerinden taşınacağını ve aralarında Ningxia, İç Moğolistan, Hebei, Pekin, Tianjin ve Heilongjiang’ın da bulunduğu kuzey eyaletlerini ve şehirlerini birbirine bağlayacağını söylüyor.

Mart ayında, Çinli enerji devi PetroChina, kuzeybatı Çin’in Gansu eyaletinde işlettiği petrol sahasında üretilen yeşil hidrojeni taşımak için ülkenin ilk boru hattının inşasına başladı.

Gelecek yılın başlarında tamamlandığında, projenin yılda 7.000 ton yeşil hidrojen üretebileceği ve 278 kilovat saat elektrik üretebileceği bildiriliyor.

Deloitte’a göre, karbon nötrlüğüne ulaşmak ve iklim değişikliğini ele almak için dünyanın on yılın sonuna kadar yılda yaklaşık 170 milyon ton ve 600 yılına kadar yılda yaklaşık 2050 milyon ton temiz hidrojen üretmesi gerekiyor.

Temiz hidrojen, karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele edebilen karbon yakalama ve depolama (CCS) teknolojisinin kullanılmasıyla hem yenilenebilir kaynaklardan hem de fosil yakıtlardan üretilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.