Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
BİST 9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Memleket

Müzisyen, Şair, Yazar... İndex Yayınları
3 Ekim 2022 19:11
454

Ağaçlar diziliydi yol kenarlarına ip çekilmiş gibi, bakınca görünmezdi bizim köy… Ne kadar da değişmiş buralar, yoksa çamurdan geçilmezdi bu yollar. Evler çoğalmış, hayvanlar gezinmiyor otlaklarda… Yok dere boylarında bent kurup yüzen eğlenen çocuklar.

Burası benim bıraktığım o beş altı hanelik köy değil. Biz yaya arşınlardık bu yolları, atı eşeği olanlara her şey lükstü. Şimdi kiminin kapısında taksi, kimininki de doç kamyon var.

Vah! Benim çocukluğum vah!

Birkaç eski ev kalmış ahşaptan yapılı, ekini fazla olan kıymış paraya, beton evleri yükseltmişler semaya… Hani nerede o odun sobasından çıkan duman kokusu, torba kömürler istiflenmiş saçak altlarına… Nefes alamayan şehirlere dönüşüm başlamış çoktan, ekmek kokusu bile yok.

Köy topraklarını arşınlayan, bahçelerini ekip biçen emmiler, teyzeler yatağa mahkûm… Ekinler boy vermez olmuş Avrupa gübresinden… Herkesin ahırında üç beş öküz, inek, koyun, keçi, birkaç tavuk olurdu. Yaylıma giderdi gençler çobanlık etmeye… Köpekler bile aslını yitirmiş, havlamaktan çok salya sümük hırlıyorlar.

Vah! Benim gençliğim vah!

Avlular ıssız kalmış, neşeler kimsesiz

İnsanlar kibirle hüküm giymiş

El öpmek yok, selam sabah unutulmuş

Bilmezmiş gibi dünyanın aldatıcı olduğunu…

Vah! Memleket vah!

Saygım ile…

ETİKETLER: ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. Mitat GELİNCİK - ARTVİN dedi ki:

    Kalemine yüreğine sağlık kardeşim ..

    1. Nazım UZUN dedi ki:

      teşekkür ederim.

  2. twt dedi ki:

    Aw, this was a very god post. Spending solme time andd actual effort to generate a realkly good article… buut whazt can I say… I procrastinatte a whole
    lott aand nevdr manage to geet anyuthing done.

    1. Nazım UZUN dedi ki:

      twt…. Bu yazının tanrısal bir yanı olmadığı gibi tamamıyla gerçek yaşanmışlık barındırmaktadır. Gerçek yaşanmışlıkları yazmak sizin dediğiniz gibi zaman ve çaba gerektirmez, tam tersine doğal haliyle kaleme alınırlar. Çünkü onların içerisinde zaman ve çaba her daim vardır.

      Do you understand…
      Yes… Yes…
      Bende öyle düşünmüştüm.

  3. poly pipe near me dedi ki:

    Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing