Dolar 32,2757
Euro 34,8427
Altın 2.414,65
BİST 10.276,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C

Moskova, ABD’nin İsrail-Filistin Şiddetine Yaklaşımını Eleştirdi

Moskova, ABD’nin İsrail-Filistin Şiddetine Yaklaşımını Eleştirdi
9 Ekim 2023 19:19
2.132

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’un barış sürecini ‘tekeline almasının’ kalıcı çözümü baltaladığını söyledi…

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın geçtiğimiz hafta sonu İsrail ile Filistinli militan hareket Hamas arasında artan şiddet olaylarından derin endişe duyduğunu ancak ABD’nin krize yaklaşımını sorunlu bulduğunu söyledi.

Üst düzey diplomat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Washington’un tutumu sorgulanabilir, çünkü şöyle diyorlar: her şeyi derhal durdurun, İsrail kazanmalı, teröristleri yok etmeli ve hepsi bu kadar” dedi.

Uzun süredir devam eden bu çatışmada pek çok tırmanma yaşandı ve “durum sakinleştikten sonra Ortadoğu’da istikrarı baltalayan ana nedeni ortadan kaldırmak için gerekli çabalar hiçbir zaman gösterilmedi” diye ekledi ve Filistinlilerin bir ulus devlete sahip olmamasına atıfta bulundu.

Lavrov, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi iki devletli bir çözümü istikrar için tek geçerli yol olarak gördüğünü ancak ne İsrail’in ne de Washington’un bu konuda kararlı görünmediğini belirtti. Lavrov, yaşayabilir bir Filistin devleti yaratmadan aşırıcılığı bastırmanın barışı getiremeyeceğini söyledi.

Rus bakana göre bunun yerine “Amerikalılar arabuluculuk çabalarını tekellerine almaya çalışıyorlar” ve dikkatleri gerçek olan güvenlik sorunlarına ve Filistinliler için günlük koşulların nasıl iyileştirilebileceği tartışmalarına odaklıyorlar.

Lavrov, Rusya’nın hangi taraftan gelirse gelsin sivillere yönelik şiddeti kabul edilemez bulduğunu yineledi. Hamas savaşçılarının Cumartesi günü Gazze’den İsrail’in güneyine yaptıkları saldırı sırasında olduğu gibi rehin alma uygulamalarını kınadı.

Moskova için özellikle endişe verici olanın, İsrail’de yaşayan Rus vatandaşlarının gerilimin tırmanması nedeniyle karşı karşıya kaldıkları tehdit olduğunu belirten diplomat, ülkeden tahliye edilmek isteyenlere yardım teklifinde bulundu.

Bakan bu açıklamaları Moskova’da Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı. Bakan, örgütün son dönemde Orta Doğu’daki çeşitli aktörler arasındaki gerilimi azaltma konusunda ilerleme kaydettiğini ve İsrail-Filistin çatışması da dahil olmak üzere “bölgesel durumun karmaşık bir şekilde iyileştirilmesinde belirleyici bir rol” oynayabilecek konumda olduğunu söyledi. Lavrov, Moskova’nın Birliğin çabalarını destekleyeceği sözünü verdi.

Washington, Hamas ile çatışmalarda İsrail’e tam destek verdiğini açıkladı ve Pazar günü yapılan acil oturumda BM Güvenlik Konseyi üyelerinin grubu kınamasını sağlamaya çalıştı. Birçok Arap ülkesi, Filistinlilere yönelik muamelesi nedeniyle İsrail’in şiddetten en azından kısmen sorumlu olduğunu belirtti.

Ardı ardına gelen İsrail hükümetleri, Batı Şeria’daki işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuka göre yasadışı kabul edilen İsrail yerleşimlerini genişletmektedir. Hamas’ın kontrolündeki Gazze bölgesi 2007’den beri İsrail ablukası altında.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.