Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Musk Gazze’ye Starlink Erişimi Sağlayacak

Musk Gazze’ye Starlink Erişimi Sağlayacak
28 Ekim 2023 21:47
1.183

SpaceX CEO’su uydu internet ağını “uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşlarına” açacağını söyledi…

Teknoloji milyarderi Elon Musk, Starlink ağı aracılığıyla Gazze’deki “uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına” uydu internet erişimi sağlayacağını söyledi. Cuma günü İsrail’in ağır bombardımanının ardından bölgede telefon ve internet hatları kesilmişti.

Musk duyurusunu Cumartesi günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptı ve SpaceX’in Starlink bölümünün kuşatma altındaki şeritle “bağlantıyı destekleyeceğini” belirtti.

Görünüşe göre Gazze’de bir dizi Starlink terminali var, ancak Musk Cumartesi günü yaptığı ayrı bir paylaşımda bu cihazların hiçbirinin uydu ağıyla iletişim kurmayı denemediğini söyledi. X’te “Gazze’de yer bağlantıları için kimin yetkili olduğu belli değil, ancak o bölgede hiçbir terminalin bağlantı talep etmediğini biliyoruz” diye yazdı.

İsrail’in hava saldırılarının ardından Cuma gecesi Gazze’de internet ve cep telefonu hizmetleri durdu. Gazze’nin en büyük telekomünikasyon operatörü Paltel, İsrail kara birliklerinin bölgeye konuşlandırılmasından önce gerçekleşen bombardımanda altyapısının tamamen tahrip olduğunu duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada “Son bir saat içinde gerçekleşen yoğun bombardıman Gazze’yi dış dünyaya bağlayan tüm uluslararası yolların tahrip olmasına neden oldu” denildi.

Kesinti nedeniyle haber kuruluşları ve yardım grupları çalışanlarına ulaşamazken, BM çocuk ajansı ve Sınır Tanımayan Doktorlar da çalışanlarından haber alamadıklarını bildirdi. RT Arabic de Gazze’deki muhabir ve fotoğrafçılarıyla geçici olarak iletişim kuramadı.

Musk’ın duyurusu Starlink’i ikinci kez bir savaş bölgesine konuşlandırdığına işaret ediyor. Teknoloji devi, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunun başlamasından kısa bir süre sonra Starlink terminallerini Ukrayna tarafına teslim edeceğini ve bakım masraflarını karşılayacağını duyurmuştu. Ancak, Ukrayna ordusunun Karadeniz’deki Rus gemilerine yönelik drone saldırılarını yönlendirmek için ağı kullanmasını yasaklayınca Kiev’in gözünden düştü.

Geçen ay yaptığı açıklamada, “Eğer taleplerini kabul etmiş olsaydım, SpaceX büyük bir savaş ve çatışma tırmanışına açıkça suç ortağı olacaktı” dedi. Pentagon o zamandan beri Starlink uydularını askeri kullanım için kiralamak üzere bir anlaşma yaptığını duyurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.