Dolar 32,3160
Euro 35,0944
Altın 2.294,93
BİST 9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Yağmurlu
Samsun
21°C
Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

NASA, Atomik Uzay Gemileri İçin Pentagon İle İşbirliği Yapıyor

NASA, Atomik Uzay Gemileri İçin Pentagon İle İşbirliği Yapıyor
25 Ocak 2023 20:05
108

DARPA, nükleer enerjiyle çalışan bir Mars gemisi geliştirmek için ABD uzay ajansıyla birlikte çalışacak…

ABD uzay ajansı Salı günü, Ay’a ve Mars’a seyahat için nükleer enerjiyle çalışan bir uzay gemisi geliştirmeyi amaçlayan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile 1960’lardaki bir ortaklığı yeniden canlandırdığını duyurdu.

Yönetici Bill Nelson , “NASA, 2027 gibi kısa bir sürede gelişmiş nükleer termal tahrik teknolojisini geliştirmek ve göstermek için uzun vadeli ortağımız DARPA ile birlikte çalışacak” dedi ve iki kurumun “geleceği birlikte ateşleyeceğini” ekledi.

NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü (STMD) “nükleer termik motor için teknik geliştirme” den sorumlu olurken , Pentagon’un araştırma şubesi reaktör ve motoru geliştirmek için ana yüklenici olacak. Gelecekteki gemi, Çevik Cislunar Operasyonları için Gösteri Roketi veya DRACO olarak adlandırıldı.

NASA ve DARPA , uzay gemisinin ve motorun ” uzayda gösterimini” “2027 gibi erken bir tarihte” gerçekleştirmeyi umuyor.

DARPA direktörü Stefanie Tompkins, iki ajansın 1960’ların Apollo ay programı tarafından kullanılan Saturn V roketinden modern zamanlarda uydu yakıt ikmaline kadar “uzun ve verimli bir işbirliği geçmişine” sahip olduğunu belirtti.

Tompkins, DRACO programının ” modern ticaret, bilimsel keşif ve ulusal güvenlik için kritik” bir alanda “uzay teknolojisinde ileri sıçramalara” olanak sağlayacağını da sözlerine ekledi.

NASA’ya göre bir nükleer termik motor , “geleneksel kimyasal tahrikten üç veya daha fazla kat daha verimli” bir süreçte sıvı bir itici gazı ısıtmak için bir fisyon reaktörü kullanır . STMD yönetici yardımcısı Jim Reuter , NASA’nın böyle bir motoru en son geliştirmeye çalışmasından bu yana onlarca yıl geçmesine rağmen, “son havacılık malzemeleri ve mühendislikteki gelişmeler, uzay nükleer teknolojisi için yeni bir çağı mümkün kılıyor” dedi.

1960’larda NASA ve DARPA arasında bir ortak girişim olan Project Orion, yönlendirilmiş fisyon bombaları patlamasıyla çalışan bir uzay gemisi tasavvur etti. Proje, askeri finansman sağlamak için Pentagon için nükleer füzeler için bir yörünge platformu olan bir “uzay savaş gemisi” geliştirmeye de çalıştı.

Orion hem pratik hem de yasal nedenlerle terk edildi. 1963 Kısmi Deneme Yasağı Anlaşması, atom silahlarının uzayda test edilmesini yasaklarken, 1967 Dış Uzay Anlaşması, dünyanın yörüngesinde ve ötesinde herhangi bir kitle imha silahının konuşlandırılmasını yasakladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.