Dolar 32,3785
Euro 34,7265
Altın 2.431,24
BİST 10.037,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

NATO’nun Askeri Schengen Planlaması

NATO’nun Askeri Schengen Planlaması
30 Ocak 2024 00:17
1.225

Gazetenin haberine göre, blok planlamacıları sınır ötesi askeri teçhizat alışverişini kısıtlayan bürokrasiyi eleştirdi…

The Times gazetesinin Pazar günkü haberine göre, NATO ülkeleri arasında ekipman ve personel değişimini kısıtlayan karmaşık düzenlemeleri aşmak amacıyla Avrupa genelinde bir “askeri koridorlar” ağı oluşturma planları yapılıyor.

Kasım ayında NATO’nun Avrupa lojistik şefi Korgeneral Alexander Sollfrank bölge ülkelerini Rusya ile büyük bir çatışma durumunda asker ve mühimmatın hızlı hareketine olanak sağlayacak bölgeler kurmaya çağırdı.

Bu fikrin askeri liderler tarafından yıllardır dile getirildiğini kaydeden The Times, koridorların oluşturulmasına ilişkin görüşmelerin “şu anda devam ettiğini” ve sonuçların NATO’nun Temmuz ayındaki bir sonraki zirvesinden önce açıklanabileceğini belirtti.

AB’deki “askeri teçhizat değişimini ve nakliyesini kısıtlayan düzenlemeler karmaşasının” NATO planlamacıları için “önemli bir baş ağrısı” yarattığını belirtti.

“Sınır ötesi tatbikatlar sıklıkla, askeri bir krizde kritik zamana mal olacak baş döndürücü miktarda evrak işi içerir” diye ekledi.

The Times’a verdiği röportajda Sollfrank, ABD liderliğindeki askeri blok üyelerinin gecikmeden başlaması ve mümkün olan her yerde “bürokrasiyi azaltmak ya da uyarlamak” için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

“Herkes başlayabilir. Sadece başlayın. Ve beklemeyin. Çünkü sonuçta kaybedecek zamanımız yok” uyarısında bulundu.

Lojistik şefi, paraşütçülerin diğer üye devletlere ait paraşütleri kullanmalarının, böyle bir kısıtlama için hiçbir neden olmasa bile yasaklanması örneğine işaret etti.

“Örneğin bir Avrupa ülkesi olan A’dan bir paraşütçünün bu sistem üzerinde eğitim aldıktan sonra komşu bir ülke olan B’den bir paraşüt kullanmasının ya da bir ülkenin ekipmanlarını başka bir ülkenin helikopterine takmasının neresi sorun?” diye sordu. Eğer herhangi bir “teknik ya da güvenlik” sorunu söz konusu değilse, herhangi bir engelin olmaması gerektiğini söyledi.

Ancak Hollanda Silahlı Kuvvetleri Savunma Destek Komutanlığı’nın başındaki Korgeneral Jan-Willem Maas, The Times’a yaptığı açıklamada hala yapılması gereken çok fazla hazırlık olduğunu söyledi. “Olmamız gereken yerde değiliz. Bu çok açık” dedi.

Son haftalarda birçok Avrupa ülkesinin üst düzey yetkilileri vatandaşlarını Rusya ile olası bir askeri çatışmaya hazırlanmaya çağırıyor.

Ancak Moskova defalarca NATO’ya karşı savaş açmakta bir çıkarı olmadığında ısrar ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin uyarıları “saçmalık” olarak niteleyerek Moskova’nın herhangi bir blok üyesine saldırmakta “çıkarı olmadığını” söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.