Dolar 32,5492
Euro 34,9407
Altın 2.441,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

NATO’nun Ukrayna Krizini Ele Alış Biçimi Felaketle Sonuçlanabilir

NATO’nun Ukrayna Krizini Ele Alış Biçimi Felaketle Sonuçlanabilir
3 Aralık 2022 20:19
138

Clare Daly, bloğun stratejisinin şimdiden Libya’da yıkıma yol açtığını savundu…

İrlandalı AP Milletvekili Clare Daly, NATO’yu Libya’ya “terör, ölüm, kanunsuzluk ve tecavüz” getirmekle suçladı ve ABD liderliğindeki bloğun Ukrayna’daki stratejisinin de benzer sonuçlar vereceğini iddia etti. Daly, AB’nin Libya’ya daha fazla müdahil olması çağrısında bulunan bir karara karşı oy kullandıktan sonra açıklamasını yaptı.

Daly, arkadaşı İrlandalı solcu Mick Wallace ile birlikte geçen hafta , AB’yi BM komutası altında polis ve askeri birimler kurmak da dahil olmak üzere savaştan zarar görmüş Libya’nın yeniden inşasında “daha aktif bir rol” oynamaya çağıran bir karara karşı oy kullandı.

AB bir bütün olarak UMH’yi desteklerken, rakip Libya Ulusal Ordusu (LNA) Fransa’nın desteğine sahip ve bildirildiğine göre kuvvetlerini desteklemek için Rusya’dan özel askeri müteahhitler tuttu. Devam eden bu güç mücadelesinin ortasında Daly, NATO’nun 2011 bombalama kampanyasını Libya’nın sorunlarının kökü olarak görüyor.

Çarşamba günü Twitter sayfasında yayınladığı bir videoda “Bu rapora karşı oy kullandım” dedi. “Zamanlaması oldukça uygun, olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin NATO’nun Libya’ya saldırısı sırasında öldürüldüğü günün 11. yıldönümünden birkaç hafta sonra: bir süngü ile tecavüze uğradı ve başından vuruldu.”

“Özgürlüğü, demokrasiyi ve insan haklarını korumak adına gerçekleştirilen NATO’nun Libya’ya müdahalesi, NATO Ukrayna’da vekalet savaşını tahmin ettiğiniz gibi, özgürlük, demokrasi ve insan hakları” diye devam etti.

Kaddafi, Ekim 2011’de NATO destekli militanlar tarafından Misrata kentindeki bir et pazarında teşhir edilen parçalanmış cesediyle birlikte tahttan indirildi ve işkence gördü. Bir zamanlar petrol zengini ve müreffeh bir ülke olan Libya, bu yılın başlarında Uluslararası Af Örgütü’nün oradaki koşulları “cehennem” olarak tanımlayan bir raporuyla, öldürülmesinin ardından anarşiye sürüklendi.

“NATO ülkenize bu temelde müdahale ettikten sonra ne olur?” Daly, AB milletvekillerine sordu. “Terör, ölüm, kanunsuzluk, tecavüz, yoksulluk, açlık.”

“Libya, çatışmalarla parçalanmış, ekonomisi paramparça olmuş, nüfusu – eskiden Afrika’nın en zengin ülkesi – yoksulluğa batmış bir ülke” diye devam etti. “Göçmenler köle pazarlarında alınıp satılıyor. Toplu mezarların, insanlığa karşı suçların ülkesi. Bu NATO’nun mirasıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.