Dolar 32,1075
Euro 35,0926
Altın 2.470,16
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Netanyahu Hamas’ı Ateşkes Sonrası Tehdit Etti

Netanyahu Hamas’ı Ateşkes Sonrası Tehdit Etti
27 Kasım 2023 20:16
1.480

İsrail başbakanı serbest bırakılan her on rehine için çatışmaların yeniden başlamasını bir gün daha erteleyeceğini söyledi…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas ile mevcut ateşkesi uzatmaya hazır olduğunun sinyalini verdi ancak ateşkes sona erdiğinde Batı Kudüs’ün saldırılarına devam edeceği uyarısında bulundu. Bu arada Filistinli silahlı grup da dört günlük ateşkesin uzatılması fikrini destekledi.

Pazar günü yayınlanan bir video açıklamasında Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile Hamas ile yapılan son anlaşmanın kilit noktalarından biri olan Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunu görüştüğünü söyledi.

İsrail’in Filistin bölgesinden bir grup rehineyi daha eve getirdiğini kaydetti. Başbakan, “Ailelerin yeniden bir araya geldiğini gördüğümüzde kalbimin derinliklerine kadar duygulanıyorum, tüm ulus duygulanıyor” dedi.

Netanyahu, İsrail’in Hamas’la Pazartesi gecesi sona ermesi planlanan ateşkesi uzatmaya hazır olduğunu yineleyerek, her ilave gün için Hamas’ın on rehineyi daha serbest bırakması şartını koştu.

“Aynı zamanda Başkan Biden’a, taslağın sonunda tüm gücümüzle hedeflerimizi gerçekleştirmeye gideceğimizi de söyledim: Hamas’ı ortadan kaldırmak, Gazze’nin eski haline dönmemesini sağlamak ve tabii ki tüm rehinelerimizi serbest bırakmak.”

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenledikten sonra aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu 240 kadar rehineyi ele geçirmişti. Katar arabuluculuğunda yürütülen yoğun görüşmeler sonucunda geçen hafta varılan anlaşmaya göre Hamas, 150 Filistinli karşılığında Gazze’de tuttuğu 50 rehineyi aşamalı olarak serbest bırakmayı kabul etti. Ateşkes aynı zamanda insani yardım yüklü yüzlerce kamyonun kuşatma altındaki bölgeye girmesine izin verdi.

Bugüne kadar 39 İsrailli rehine ve 117 Filistinli mahkûm takas edildi. Ayrıca Filistinli militanlar tarafından yakalanan iki düzineden fazla kişi de ayrı anlaşmalar çerçevesinde serbest bırakıldı.

Pazar günü bir açıklama yapan Hamas, “hapisten serbest bırakılanların sayısını arttırmak için ciddi çabalar göstererek” ateşkesi uzatmaya çalıştığını söyledi. Gruba yakın bir kaynak AFP’ye yaptığı açıklamada Hamas’ın ateşkesi “iki ila dört gün” uzatmaya istekli olduğunu söyledi.

Yetkili, “Direniş, 20 ila 40 İsrailli mahkumun serbest bırakılmasını sağlamanın mümkün olduğuna inanıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.