Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 17°C

Netanyahu ‘Hamas’tan Sonraki Gün’ Planını Açıkladı

Netanyahu ‘Hamas’tan Sonraki Gün’ Planını Açıkladı
24 Şubat 2024 00:17
3.514

İsrail Başbakanı, “yerel yetkililer” tarafından yönetilmesi gerektiğini söylediği Gazze’nin “tamamen askerden arındırılmasını” istiyor…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas ile çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze’nin geleceğine ilişkin planını resmen açıkladı ve Filistin yerleşim bölgesinin “radikalizmden arındırılmasına” güçlü bir vurgu yaptı.

Perşembe günü görüşülmek üzere İsrail hükümetine sunulan ‘Hamas’tan Sonraki Gün’ başlıklı tek sayfalık belge, yakın, orta ve uzun vadede yapılması önerilen eylemleri ortaya koyuyor.

Belgede Netanyahu’nun İsrail Savunma Kuvvetleri’nin “Hamas’ın askeri kabiliyetleri ve hükümet altyapısı tamamen yok edilene ve İsrailli rehineler iade edilene ve sağlam bir güvenlik mimarisi oluşturulana kadar savaşa devam edeceği” yönündeki tutumu yineleniyor.

Başbakan orta vadede İsrail’in herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın güvenlik amacıyla bölgede “operasyonel faaliyet özgürlüğünü sürdürmesini” istiyor. “Gazze Şeridi’nde kamu düzeninin sağlanması için gerekli olanın ötesinde her türlü askeri kapasite tamamen askerden arındırılacaktır”.

Netanyahu ayrıca Gazze-Mısır sınırının “güneyden kapatılmasını” ve böylece bölgeye kaçakçılığın önlenmesini önererek, sınırın Kahire ile işbirliği içinde ve ABD’nin yardımıyla korunması gerektiğini belirtti.

Plan, sivil yönetim sorumluluklarının, terörizmi destekleyen herhangi bir kuruluşla bağlantısı olmayan, yönetim deneyimi olan “yerel yetkililere” verilmesini öneriyor.

Bu arada üst düzey bir İsrailli yetkili Times of Israel’e yaptığı açıklamada Yahudi devletinin Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yönetimine katılmasına karşı olduğunu söyledi. Yetkili, Filistin Yönetimi’nin 2007’de Gazze’den çıkarılmasından bu yana Hamas’la anlaşmazlık içinde olmasına rağmen 7 Ekim baskınını kınamadığını söyledi.

Netanyahu’nun planında ayrıca İsrail’in “bir Filistin devletinin tek taraflı olarak tanınmasına karşı çıkmaya devam edeceği” de vurgulanıyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Netanyahu’nun planına karşı çıktı ve bunun Gazze’yi “yeniden işgal etmek” ve bir Filistin devleti kurma çabalarını engellemek anlamına geldiğini iddia etti. “Netanyahu’nun planı, iktidarda kalmak için savaşı uzatma çıkarına hizmet ediyor” diye ekledi.

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenleyerek yaklaşık 1,200 İsraillinin ölümüne yol açtı. Resmi verilere göre IDF’nin Gazze’de yürüttüğü operasyonlarda 29,000’den fazla Filistinli öldürüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.