Dolar 32,1667
Euro 35,1059
Altın 2.468,96
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Samsun
°C
°C
°C
°C
°C

Netanyahu İsrail Güvenlik Birimlerinden Özür Diledi

Netanyahu İsrail Güvenlik Birimlerinden Özür Diledi
30 Ekim 2023 00:28
1.454

Başbakan, 7 Ekim’deki Hamas saldırısı konusunda uyarılmadığı yönündeki iddialarını geri çekti…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 1.200 kişinin hayatını kaybettiği Hamas saldırısını öngöremedikleri için ülkenin güvenlik birimlerini suçlayan bir paylaşımından dolayı özür diledi. Yahudi devletinin Başbakanı, ülke medyasının yanı sıra kendi savaş kabinesinin üyelerinden gelen yaygın eleştirilere yanıt veriyordu.

Cumartesi günü gece geç saatlerde düzenlenen basın toplantısının ardından Netanyahu’nun ofisi X (eski adıyla Twitter) üzerinden “Başbakan Netanyahu’nun hiçbir koşulda ve hiçbir aşamada Hamas’ın savaş niyetleri konusunda uyarılmadığını” yazdı.

Ofis, “tam tersine, askeri istihbarat başkanı ve Shin Bet [güvenlik servisi] başkanı da dahil olmak üzere tüm güvenlik yetkililerinin Hamas’ın caydırıldığını ve bir çözüm arayışında olduğunu değerlendirdiğini” ekledi.

Ancak bu paylaşım İsrailli yetkililerin ve siyasetçilerin sert tepkisine yol açtı. İsrail savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanı Benny Gantz, Netanyahu’yu “açıklamasını geri çekmeye… ve konuyla ilgilenmeyi bırakmaya” çağırdı.

“Savaştayken liderlik sorumluluk göstermeli… ve güçleri onlardan talep ettiklerimizi gerçekleştirebilecekleri şekilde güçlendirmelidir. Bunun dışındaki her türlü eylem ya da açıklama halkın ayakta durma kabiliyetine ve gücüne zarar verir” diye ekledi.

Azarlama muhalefet lideri Yair Lapid tarafından da yankılandı ve başbakanı “kırmızı çizgiyi aşmakla” suçladı. Lapid, “İsrail askerleri Hamas ve Hizbullah’a karşı cesurca savaşırken, [başbakan] onları desteklemek yerine suçlamaya çalışıyor” dedi.

Sonuç olarak Netanyahu Pazar günü yorumlarından geri adım atarak “hatalı” olduğunu kabul etti ve resmi bir özür yayınladı. “Güvenlik servislerinin tüm başkanlarına tam destek veriyorum. IDF] genelkurmay başkanına ve IDF’in ön saflarda yer alan ve evimiz için savaşan komutan ve askerlerine güç gönderiyorum” diye yazdı.

Cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında Netanyahu, İsrail için sürpriz olan Hamas saldırısından kimin sorumlu olduğunu açıklamaktan kaçınırken, bunun “korkunç bir fiyasko” olduğunu kabul etti.

“Savaştan sonra herkes cevap vermek zorunda kalacak, ben de dahil” dedi.

Bu açıklamalar, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul’un bu ayın başlarında Gazze’ye sınırı olan Mısır’ın saldırıdan birkaç gün önce İsrail’i olası şiddet konusunda uyardığını iddia etmesinin ardından geldi. Netanyahu ise Mısır’ın uyarısına ilişkin haberleri “tamamen yalan haber” olarak nitelendirerek reddetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.