Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Açık
Samsun
20°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 20°C

Netanyahu İsraillilere Uzun ve Zorlu Bir Savaşa Hazırlanmalarını Söyledi

Netanyahu İsraillilere Uzun ve Zorlu Bir Savaşa Hazırlanmalarını Söyledi
30 Ekim 2023 00:08
1.399

Başbakan Hamas ile mücadeleyi ülkenin “ikinci bağımsızlık savaşı” olarak tanımladı…

Başbakan Benjamin Netanyahu Cumartesi akşamı televizyonda yaptığı konuşmada İsrail ordusunun Gazze’deki Hamas militanlarına karşı yürüttüğü savaşın “ikinci aşamasını” başlattığını söyledi ve vatandaşları önlerindeki uzun mücadeleye hazırlanmaları konusunda uyardı.

Başbakan konuşmasında “Savaşın ilk haftalarında düşmana ağır bir darbe indiren büyük hava saldırıları başlattık… Çok sayıda teröristi ortadan kaldırdık” dedi.

Hamas’ın kontrolündeki Filistin bölgesindeki Sağlık Bakanlığı Pazar günü erken saatlerde AFP’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in hava saldırılarının üç haftasında Gazze’de ölenlerin sayısının “yarısı çocuk olmak üzere” 8,000’i aştığını söyledi. Kayıpların ne kadarının gerçek savaşçı olduğu belirsizliğini koruyor.

“Ancak daha yolun başındayız. Gazze Şeridi’ndeki savaş zor ve uzun olacak” uyarısında bulunan Netanyahu, “bu bizim ikinci Kurtuluş Savaşımız. Bu bizim görevimiz, hayattaki amacımız ve birlikte galip geleceğiz.”

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) operasyonu genişletmesi, Hamas militanlarının İsrail şehir ve kasabalarını roketlerle vurarak ve Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşim yerlerine baskınlar düzenleyerek Yahudi devletine sürpriz bir saldırı başlatmasından neredeyse üç hafta sonra gerçekleşti. İsrailli yetkililere göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 1,400 İsrailli öldürüldü ve 200’den fazlası rehin alındı.

Netanyahu, “Dün gece ilave kara kuvvetleri Gazze’ye girerek, amacı Hamas’ın askeri ve siyasi kabiliyetlerini yok etmek ve kaçırılan vatandaşlarımızı geri getirmek olan savaşın ikinci aşamasının başlangıcını işaret etti” dedi.

İsrail savaş uçakları Cuma ve Cumartesi geceleri boyunca Gazze’yi hava saldırılarıyla vururken, kara birlikleri ve zırhlılar da Filistin yerleşim bölgesine önemli bir çıkarma yaptı. Ancak devam eden “genişletilmiş” kara operasyonlarını daha büyük bir işgalin takip edip etmeyeceği belirsiz. Geniş çaplı bir işgalin İsrail’in ağır kayıplar vermesine neden olabileceği ve Lübnan’daki Hizbullah hareketi gibi diğer bölgesel aktörlerle gerilimi tırmandırabileceği yönünde endişeler var.

Savunma Bakanı Yoav Gallant Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in “savaşta yeni bir aşamaya geçtiğini” söyledi ve Gazze’deki kara operasyonlarının “yeni emirler verilene kadar” devam edeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.