Dolar 32,2651
Euro 34,7094
Altın 2.402,20
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Netanyahu: Tek Çözüm Topyekûn Zafer

Netanyahu: Tek Çözüm Topyekûn Zafer
7 Şubat 2024 23:44
3.118

İsrail lideri Hamas tarafından sunulan ateşkes önerisini reddetti…

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın Gazze’deki çatışmayı sona erdirmek için önerdiği planı geri çevirdi ve gazetecilere Filistinli militanlara karşı “mutlak zaferden başka bir çözüm olmadığını” söyledi.

Hamas tarafından kaleme alınan belgede üç aşamalı, 135 günlük bir ateşkes öneriliyor; bu süre zarfında İsrailli rehineler Filistinli mahkumlarla takas edilecek, Gazze’de yeniden inşa çalışmaları başlayacak ve İsrail askerleri şeritten çekilirken kalıcı bir ateşkes için görüşmeler yapılacak.

Plan metni Salı günü Reuters’a sızdırıldı ve bir gün sonra Netanyahu tarafından reddedildi.

Netanyahu düzenlediği basın toplantısında “Hamas’ın az önce duyduğumuz hayal ürünü taleplerine teslim olmak, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamayacağı gibi, sadece yeni bir katliama davetiye çıkarır; İsrail için hiçbir İsrail vatandaşının istemeyeceği bir felakete davetiye çıkarır” dedi.

Hamas’ın önerisi militan grubu Gazze’nin yönetim otoritesi olarak yerinde bırakırken, Katarlı ve Mısırlı müzakereciler tarafından daha önce sunulan bir öneride çatışmadan sonra enklavı kimin yöneteceğinden bahsedilmiyordu.

Netanyahu Gazze’de “ertesi günün” “Hamas’tan sonraki gün” olduğunda ısrar etti. İsrail Başbakanı, İsrail’in “Gazze’nin sonsuza kadar askerden arındırılmasını sağlayacağını” ve “terörün bir daha başını kaldırmamasını sağlamak için Gazze’de nerede ve ne zaman gerekirse harekete geçeceğini” söyledi.

“Tam zafere giden yoldayız” diyen Netanyahu, “zafer elde edilebilir; bu yıllar ya da on yıllar meselesi değil, aylar meselesi” diye ekledi.

Netanyahu’nun “tam zafer” konusundaki ısrarı Batı Kudüs ile Washington arasındaki ilişkileri gerdiği gibi Filistinlilerle on yıllardır süren çatışmaya iki devletli bir çözüm getirilmesini reddetmesine de neden oldu.

ABD herhangi bir ateşkes önerisini desteklememiş olsa da Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü hem Netanyahu hem de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi ve İsrailli lidere ABD’nin bölgede “kalıcı barış ve güvenliği sağlamanın en iyi yolu olarak bir Filistin devletinin kurulmasını” gördüğünü söyledi.

İsrail güçleri 120 günü aşkın bir süredir Hamas’a karşı savaş yürütüyor ve Netanyahu’ya göre militanlara karşı “eşi benzeri görülmemiş” kazanımlar elde etti. Ancak Başbakan İsrail güçlerinin 20,000 Hamas savaşçısını öldürdüğünü iddia ederken, Gazze Sağlık Bakanlığı bölgede öldürülen 27,000 kişinin yaklaşık üçte ikisinin kadın ve çocuk olduğunu belirtiyor. Wall Street Journal’a göre geçen ayın sonlarında ABD istihbarat yetkilileri İsrail’in 5,000 kadar militanı öldürdüğüne inanıyordu.

İsrail Başbakanı Hamas’ın Gazze’nin kuzeyinde yeniden kurulduğu yönündeki haberleri yalanladı ancak Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada grubu tamamen ortadan kaldırmanın “zaman alan bir süreç” olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.