Dolar 32,1755
Euro 34,6886
Altın 2.440,51
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Az Bulutlu
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 19°C

Netanyahu UCM’nin Olası Tutuklama Kararına Tepki Gösterdi

Netanyahu UCM’nin Olası Tutuklama Kararına Tepki Gösterdi
28 Nisan 2024 17:51
1.441

Başbakan, İsrail’in meşru müdafaa hakkını zayıflatmaya yönelik girişimleri asla kabul etmeyeceğini söyledi…

Başbakan Benjamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrailli yetkililer hakkında çıkarılacak tutuklama kararlarının ya da atılacak diğer adımların ülkenin Gazze’deki askeri operasyonunu etkilemeyeceğini ancak “tehlikeli bir emsal” oluşturacağı uyarısında bulundu.

Bu hafta başında İngiliz gazeteci Douglas Murray, New York Post gazetesinde Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıyı ve Yahudi devletinin buna verdiği yanıtı soruşturan UCM’nin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ülkenin en üst düzey komutanlarından biri, büyük olasılıkla genelkurmay başkanı, hakkında bireysel savaş suçu davaları açmayı planladığını iddia eden bir makale yayınladı.

Netanyahu Cuma günü Murray’in makalesini X’te (eski adıyla Twitter) paylaşarak, iktidarda olduğu sürece “İsrail’in UCM’nin doğal meşru müdafaa hakkını baltalamaya yönelik hiçbir girişimini asla kabul etmeyeceği” konusunda ısrar etti.

“Orta Doğu’nun tek demokrasisi ve dünyanın tek Yahudi devletinin askerleri ve yetkililerine el koyma tehdidi çok çirkin. Buna boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Başbakan, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonunun “soykırımcı teröristlere karşı haklı bir savaş” olduğunu ve zafere ulaşılana kadar devam edeceğini vurguladı.

“UCM İsrail’in eylemlerini etkilemeyecek olsa da, vahşi terörizm ve ahlaksız saldırganlıkla mücadele eden tüm demokrasilerin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal oluşturacaktır” uyarısında bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in hava saldırıları ve kara harekâtı nedeniyle Filistin yerleşim bölgesinde ölenlerin sayısı 34.388’e ulaşırken 77.437 kişi de yaralandı. Operasyon, Filistinli silahlı grup Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve en az 1,200 kişinin öldüğü, 250 kişinin de rehin alındığı saldırıya karşılık olarak başlatılmıştı.

UCM 2021 yılında işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de İsrail ordusu ve Filistinli silahlı gruplar tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma 2014 yılından bu yana yaşanan olayları kapsıyor. Lahey merkezli mahkeme, 7 Ekim saldırısını takip eden İsrail-Filistin gerginliği sırasında işlenen ihlallerin de soruşturmanın yetki alanına girdiğinde ısrar ediyor.

İsrail’in Channel 12 kanalı geçen hafta Netanyahu hükümetinin Murray’in makalesinden önce de UCM’nin olası tutuklama kararlarından haberdar olduğunu ve başbakanlık ofisinde konuyla ilgili olarak birkaç bakan ve hukuk uzmanının katılımıyla “acil bir görüşme” gerçekleştirdiğini bildirdi.

İsrail UCM’ye üye değil ve yargı yetkisini tanımıyor ancak Filistinliler 2015 yılında örgüte katıldı. Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması halinde UCM üyesi 124 ülke, ülkelerine ayak basmaları halinde bu kişileri tutuklamakla yükümlü olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.