Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Açık
Samsun
20°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 20°C

Obama İsrail’i Uyardı

Obama İsrail’i Uyardı
25 Ekim 2023 19:37
1.356

Eski ABD Başkanı, Gazze’deki Filistinli sivillere yönelik sert muamelenin “geri tepebileceğini” söyledi…

Eski ABD Başkanı Barack Obama İsrail’i, Hamas’ın saldırılarına karşı “insani maliyeti göz ardı eden” bir yanıt stratejisinin ters etki yaratacağı konusunda uyardı.

Yahudi devletinin Filistinli militan grubun “ahlaksız şiddetine” karşı kendini savunma hakkını destekleyen Obama’nın uyarısı, kitlesel sivil ölümleri, rapor edilen vahşet ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze’deki altyapıyı yaygın bir şekilde felce uğratmasının ortasında geldi.

Pazartesi günü Medium’da yayınlanan bir makalede Obama, Başkan Joe Biden’ın ABD’ye yaptığı “Hamas’ın peşine düşme, askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırma ve 7 Ekim saldırısında alınan rehineleri serbest bırakma konusunda uzun süredir müttefikimiz olan ülkeyi destekleme” çağrısını destekledi.

Ancak Obama, İsrail’in stratejisinin “uluslararası hukuka uygun” olmasının ve sivillerin ölüm ve acılarını en aza indirmesinin önemli olduğunu savundu. Bu sadece “ahlaki açıdan adil olduğu ve her insan hayatının doğal değerine olan inancımızı yansıttığı” için değil, aynı zamanda “İsrail’in uzun vadeli güvenliği için kritik öneme sahip olan ittifaklar kurmak ve uluslararası kamuoyunu şekillendirmek için hayati önem taşıdığı” için de önemlidir.

Aralarında çocukların da bulunduğu binlerce Filistinlinin öldürüldüğüne ve yüz binlercesinin de yerlerinden edildiğine işaret eden Obama, Gazze’ye yönelik baskının “nesiller boyunca Filistinlilerin tutumlarını daha da sertleştirebileceğini, İsrail’e yönelik küresel desteği erozyona uğratabileceğini, İsrail’in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebileceğini ve barışa yönelik uzun vadeli çabaları baltalayabileceğini” savundu.

Obama hem ABD’ye hem de İsrail’e “İsrail’in var olma hakkını tanıyan Filistinli liderlere ve örgütlere” ulaşmalarını ve “İsrailli ve Filistinli ailelerin çoğunun özlemini çektiği kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmanın en iyi ve belki de tek yolu” olarak Filistin devleti için “uygulanabilir bir yol ifade etmeye” başlamalarını tavsiye etti.

Ayrıca her iki ülkeyi de “en kötü korkularımız yerine en iyi değerlerimizi ortaya koymak için elimizden geleni yapmaya” ve hem “her türlü anti-Semitizme” hem de “Müslüman karşıtı, Arap karşıtı veya Filistin karşıtı duygulara” karşı çıkmaya çağırdı.

2009-2017 yılları arasında ABD başkanlığı yapan Obama’ya göre bu, “Gazze halkına karşı insanlıktan çıkarıcı bir dil kullanılmasına ya da ister Gazze’de ister Batı Şeria’da olsun Filistinlilerin çektiği acıların önemsiz ya da gayrimeşru olarak görülmesine karşı durmak” anlamına geliyor.

Hamas militanlarının 7 Ekim’deki saldırısı 1.400’den fazla İsraillinin ölümüyle sonuçlandı. İsrail buna savaş ilan ederek ve Filistinli grubu “parçalama” sözü vererek karşılık verirken Gazze’ye “tam bir abluka” uyguladı. Dışişleri Bakanı Eli Cohen Salı günü yaptığı açıklamada saldırıların ardından “dengeli bir yaklaşıma yer olmadığını” ve “Hamas’ın dünyadan silinmesi gerektiğini” söyledi.

Bu arada Batı Kudüs’ün BM elçisi Salı günü Genel Sekreter Antonio Guterres’i, Hamas saldırısının “boşlukta gerçekleşmediğini” ve İsrail’in “56 yıllık boğucu işgali” ile ilgili olabileceğini söylemeye cüret ettiği için istifaya çağırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.