Dolar 32,5956
Euro 34,6946
Altın 2.513,05
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Peki Şimdi Ne Olacak…

Sadece adımı biliyorsun, hikâyemi değil…
5 Haziran 2023 22:33
6.113

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinin, dış politikada süreklilik yaratacağı bekleniyor.

İktidarda olduğu 20 yıl boyunca, Türkiye cumhurbaşkanının hedefleri, Avrupalılaşmadan Osmanlı ideallerine, Orta Doğu’daki devrimleri teşvik etmekten ilişkileri aktif olarak yeniden inşa etmeye kadar birçok kez, bazen oldukça taban tabana bağlı olarak ayarlandı.

Batı Asya ve Kuzey Afrika’nın artık farklı ama birbirine bağlı sorunlardan oluşan bir yamalı bohçası var. Şimdi Sudan’ın da katıldığı Libya ve Yemen’deki çatışmalar çok az olumlu ivme gösteriyor. İsrail, güvenliğine yönelik tehdit olarak gördüğü şeyi her taraftan kontrol altına almak için mücadele ediyor. İran’ın etrafındaki ve içindeki gerilimler giderek artıyor.

Nükleer programa ve Tahran ile Azerbaycan’daki komşuları arasında giderek karmaşıklaşan ilişkilere ek olarak, İran-Afganistan sınırında yeni çatışmalar yaşandı. Aynı zamanda, Güney Kafkasya’da devrimci değişiklikler meydana geliyor. Uzun süredir devam eden Karabağ çatışması çok farklı bir güç dengesiyle yeni bir aşamaya giriyor gibi görünüyor. Gürcistan’ın davranışları meraklı ve oldukça beklenmedik. Suriye diplomatik izolasyondan çıkıyor, ancak Türkiye ile normalleşme ana mesele olmaya devam ediyor. Buna Karadeniz bölgesindeki şiddetli çatışmayı, Balkanlar’daki kargaşayı, Orta Asya’ya artan odaklanmayı ve Pakistan’daki huzursuzluğu da eklersek, mozaik endişe verici olmaktan çok daha fazlasıdır.

İlk nokta, küresel olarak, en büyük güçlerin bile yeteneklerini ve arzularını dengelemek zorunda oldukları çok fazla endişe var. İkincisi, genel olarak ve özellikle son yıllarda dış güçlerin faaliyetlerinin sonucudur. Bölgesel olmayan oyuncuların tamamen ortadan kaldırılmayacağı açıktır, ancak güç dengesi değişmiyor.

Bölgenin önde gelen devletleri ve halkları arasındaki ilişkiler artık daha da önem kazanmıştır. Ancak sorunların çeşitliliği, en azından kısmen, her zaman olanlarla rezonansa giriyor.

Arap dünyasındaki ve Arapların İran’la ilişkilerindeki eğilimler normalleşme için umut veriyor. Rusya ve Çin’in rolleri, liderlik eden değil, destekleyen, olumlu eğilimler için bir katalizör olabilir. Güney Kafkasya’nın hikayesi bitmekten çok uzaktır ve çok fazla insanlık dramı vaat etmektedir, ancak uzun zamandır içinde bulunduğu çıkmaz geçmişte kalmıştır. Ve böylece yeni fırsatların ortaya çıktığı anlaşılıyor.

Türkiye, istese de istemese de tüm bu bulmacanın kilit oyuncularından biri. Erdoğan’ın uğraşması gereken ilk ve en önemli şey ekonomi. Oldukça kasvetli mevcut durum yeniden seçilmesini engellemedi, ancak nüfusun neredeyse yarısı değişim için istekliyken, ekonomik büyüme olmadan başarı söz konusu değildir. Ancak Türkiye gibi transit odaklı ve doğaya bağımlı bir ülkenin kaynak tabanı, karmaşık ve çok yönlü iddialı bir politika izleme kabiliyetine bağlıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.