Dolar 32,3818
Euro 34,7380
Altın 2.407,95
BİST 10.101,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Pilotlar 157 Kişiyle Birlikte Uçuşun Ortasında Uyuyakaldı

Pilotlar 157 Kişiyle Birlikte Uçuşun Ortasında Uyuyakaldı
11 Mart 2024 23:04
675

Olay Ocak ayı sonlarında Endonezya’da bölgesel bir uçuş sırasında meydana geldi…

Endonezya’da 25 Ocak’ta Kendari’den başkent Cakarta’ya uçan uçağın her iki pilotunun da iki saat 35 dakika süren uçuş sırasında neredeyse yarım saat boyunca uyuduğu tespit edildi.

Rapora göre, pilot ve yardımcı pilotun uyuduğu 28 dakika boyunca uçak belirlenen rotasından saptı.

Ülkenin Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi (KNKT), 157 kişiyi taşıyan Batik Air uçuşuna ilişkin soruşturmada, uçağın sonunda varış noktasına güvenli bir şekilde indiğini kabul etti.

KNKT raporunda pilotların kimliklerine yer verilmemiş, sadece kaptan pilotun 32 yaşında, ikinci kaptan pilotun ise 28 yaşında olduğu belirtilmiştir. Her ikisinin de Endonezya vatandaşı olduğu ve sağlık kontrollerinden geçtikleri ve alkol testlerinin negatif çıktığı bildirildi.

Ancak basında çıkan haberlere göre, yardımcı pilot günün erken saatlerinde kaptana “yeterince dinlenmediğini” bildirmişti. KNKT raporu, adamın bir aylık ikizleri olduğunu ve uçuştan bir gün önce evini taşıdığını ve bu nedenle uykusuzlukla mücadele ettiğini vurguladı.

Rapora göre, kalkıştan yaklaşık 30 dakika sonra kaptan pilot yardımcı pilotundan dinlenmek için izin istedi ve bir saat kadar sonra uyandı. Daha sonra kokpit arkadaşına kendisinin uyumak isteyip istemediğini sormuş, ancak hayır cevabını aldıktan sonra uçağın kontrolünü elinde tutmaya devam ederken uyumaya devam etmiştir.

Bu arada yardımcı pilot daha sonra Jakarta hava sahası ile temas kurduktan sonra “yanlışlıkla uykuya dalmıştır”.

Pilot uçuşu tekrar rayına oturtmuş ve uçak güvenli bir şekilde Cakarta’ya inmiştir. Olayda kimse yaralanmadı ve uçakta herhangi bir hasar meydana gelmedi.

AFP haber ajansına göre, Endonezya sivil havacılık direktörü Maria Kristi Endah Murni, Ulaştırma Bakanlığı’nın olay nedeniyle Batik Air’i “şiddetle kınadığını” ve iki pilotun standart operasyon prosedürüne göre daha ileri bir soruşturma yapılana kadar izne çıkarıldığını söyledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.