Dolar 32,3759
Euro 35,0031
Altın 2.326,03
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Polonya, Rus Varlıklarına El Koyacak

Polonya, Rus Varlıklarına El Koyacak
14 Kasım 2022 20:24
218

Yetkililerin Yamal-Europe Gaz Boru Hattı’nın Polonya bölümündeki Gazprom’un hissesini devralmak istediği bildirildi

Varşova, ülkenin medyasının Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus enerji büyük Gazprom’un varlıklarına el koyacak. Hareket, şirketin Rus gazını AB’ye taşıyan Yamal-Europe boru hattının Polonya bölümüne sahip olan Europolgaz’daki% 48 hissesini hedefleyecek.

Gazprom’un hisselerine el koyma kararının Polonya İç Güvenlik Dairesi’nin talebi üzerine Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Waldemar Buda tarafından alındığı bildiriliyor. Bakanlık , bunun “[Polonya’nın] kritik altyapısının güvenliğini sağlamayı” amaçladığını söyledi.

Medyaya göre, Polonyalı yetkililer emrin derhal uygulanması gerektiğini söylediler ve Rus gaz devi ile Polonya’nın PGNiG’si arasındaki bir ortak girişim olan EuroPolGaz’ın işlevselliğinin devam etmesini sağlamak için Rus varlığıyla ilgili olarak zorunlu bir idare kurdular.

Polonyalı enerji devi aynı zamanda EuroPolGaz’ın %48 hissesine ve kalan %4 hisseye de Gas-Trading SA sahiptir. Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı Rusya, Beyaz Rusya, Polonya ve Almanya’dan geçiyor ve Gazprom’un batıya giden gaz sevkiyatının neredeyse yarısını taşıyordu.

Polonya’nın Rus gaz üreticisine yönelik yaptırımları, şirketi Nisan ayından bu yana EuroPolGaz’daki hissedar statüsünden mahrum bırakarak oy haklarını ve temettüleri ülkesine geri gönderme kabiliyetini engelledi.

Mayıs ayında Polonya hükümeti, Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattının ülkenin bölümünün Almanya’dan tedarik için kullanılabileceğini söyleyerek 2022’nin sonunda sona ermesini beklemeden bir Rus doğal gaz sözleşmesini feshetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.