Dolar 32,5174
Euro 34,9042
Altın 2.439,46
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Rekor Seviyelerde Kokain Üretimi

Rekor Seviyelerde Kokain Üretimi
16 Mart 2023 21:39
171

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi raporuna göre kaçakçılar uyuşturucu stoklarını dağıtmak için yeni yöntemler geliştirdi…

Kokainin temel maddesi olan koka üretimi, salgın öncesi seviyelere kıyasla %35 arttı, çünkü uyuşturucu kartelleri dünya çapında rekor miktarlarda narkotik kaçakçılığı yapmak için Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından yararlanıyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC).

Kokain üretimindeki artış, 2016’dan bu yana görülen en keskin artış ve güçlü Güney Amerika uyuşturucu kartellerinin uyuşturucu laboratuvarlarının verimliliğini düzene sokma çabalarının ortasında geliyor.

UNODC araştırmacısı Antoine Vella, The Guardian tarafından yayınlanan yorumlarında , “Pandemi, kokain üretiminin genişlemesi için bir nebze de olsa bir sinyaldi” dedi. O zamandan beri Covid-19 öncesine göre daha yüksek seviyelere “geri sıçradığını” da sözlerine ekledi. Rapora göre son yıllarda birçok bar ve gece kulübünün sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında kapanması nedeniyle talep düştü.

Bulgular, kartellerin, birçok uluslararası uçuşun durdurulmasının ve karayolu trafiğinin sıkı bir şekilde kontrol altına alınmasının ve onları uyuşturucuyu stoklamaya zorlamasının ardından, pandemi sırasında ilacı dağıtmak için alternatif yöntemler bulmaya zorlandığını gösteriyor.

Çeşitli uyuşturucu ele geçirme vakaları, insan kaçakçılarının avokado içi ve hatta cerrahi yüz maskeleri gibi gündelik eşyaların dağıtımında kokaini gizlemeye çalıştıklarını gösterdi. Yetkililer, bir vakada kaçakçıların, nihai varış noktasında yeniden oluşturulmadan önce yetkilileri atlatmak için maddeyi kumaşlara ayırdığını gördüklerini söyledi.

Rapor, Birleşik Krallık yetkililerinin uluslararası posta sistemleri ve kurye hizmetleri aracılığıyla teslim edilen kokain ele geçirilmesinde “önemli bir artış” kaydettiğini de ekliyor.

Vella, küresel kokain tüketiminin dörtte üçünden ortaklaşa sorumlu olan bölgeler olan Avrupa ve Kuzey Amerika’ya tedarik sağlamaya çalışırken, “Kaçakçıların hünerlerinin sınırı olmadığına şüphe yok,” dedi.

Raporda, kartellerin, özellikle Asya ve Afrika’daki gelişmekte olan pazarlarda, narkotikle mücadele ajanlarının incelemesinden kaçınmak için uyuşturucu trafiğine ve dağıtımına yönelik yeni yollar oluşturduğu da belirtildi. Rotterdam, Antwerp ve Hamburg gibi limanlar, İspanya ve Portekiz’deki Avrupa’ya geleneksel giriş noktalarına kıyasla narkotik ithalatında öne çıkıyor.

Uyuşturucuya yönelik küresel talep aynı zamanda Bolivya, Peru ve Kolombiya’da koka ekiminin ve üretiminin artmasına yol açtı – burada, ikincisinde koka çalıları üretmek için kullanılan arazi miktarı 2021’de %40 artarak toplam 204.000 hektara ulaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.