Dolar 32,5871
Euro 34,7913
Altın 2.509,42
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Ölümcül Protestoların Ortasında Peru’da Olağanüstü Hal İlan Edildi

Ölümcül Protestoların Ortasında Peru’da Olağanüstü Hal İlan Edildi
15 Ocak 2023 16:47
113

Tedbir, eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun devrilmesiyle ilgili devam eden huzursuzluk sırasında alındı.

Peru hükümeti, hükümet karşıtı şiddetli protestolarla mücadele etmek amacıyla bazı eyaletlerde olağanüstü hal ilan etti. Güney Amerika ülkesi, Başkan Pedro Castillo’nun yolsuzluk suçlamasıyla görevden alındığı ve tutuklandığı Aralık 2022’nin başlarından bu yana huzursuzlukla boğuşuyor.

Devrilmenin bir darbe olduğunu iddia eden eski cumhurbaşkanının destekçileri, o zamandan beri sokaklara dökülüyor ve güvenlik güçleriyle çatışıyor. Castillo, görevden alınmasının siyasi muhalifleri tarafından planlandığı konusunda ısrar ederek herhangi bir suç işlediğini reddediyor.

Olağanüstü hal ilan eden kararname, Pazar günü geç saatlerde Peru’nun resmi günlük gazetesi Diario Oficial El Peruano’da yayınlandı.

Kararname 15 Ocak’ta yürürlüğe girdi ve otuz gün sürecek. Çoğunlukla ülkenin güneyinde olmak üzere üç bölge, üç il ve bir ilçeyi kapsar. Başkent Lima ve çevresi de bunlardan biridir. Tedbire beş ana otoyol da dahil edildi.

Olağanüstü halin yürürlükte olduğu yerlerde, Peru Ulusal Polisi, ordunun desteğiyle düzeni sağlamakla görevlendirildi.

Kararnameye göre, yerel halkın grup halinde toplanması yasaklanırken, güvenlik güçleri gerekli gördüğü takdirde gözaltına alabilecek, evlere girip arama yapabilecek.

Ayrıca Puno’nun güney bölümünde akşam 20:00’den sabah 4:00’e kadar on gün boyunca sokağa çıkma yasağı getirildi. Kısıtlamalar, bölgede 18 kişinin hayatını kaybettiği şiddetli çatışmaların ardından getirildi. Yiyecek satın almak veya tıbbi bakım almak için bazı istisnalar öngörülürken, bazı kritik mesleklerde çalışanların da serbestçe hareket etmelerine izin veriliyor.

Cuma günü, Başkan Dina Boluarte şimdiye kadar 47 kişinin ölümüne yol açan şiddet olayları için ulustan özür diledi.

Ancak istifa etmeyeceği konusunda ısrar etti ve ölümcül huzursuzlukta ” yabancı provokatörlerin ve casusların ” rol oynamış olabileceğini iddia etti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.