Dolar 32,5260
Euro 34,7173
Altın 2.493,22
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Rusya, Ukrayna Saldırısının Ardından Tahıl Anlaşmasını Askıya Aldı

Rusya, Ukrayna Saldırısının Ardından Tahıl Anlaşmasını Askıya Aldı
30 Ekim 2022 00:10
123
Karar Ukrayna’nın, Moskova’ya ait Karadeniz filosuna düzenlediği saldırı sonrasında alındı.

Rusya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bu yılın başlarında BM ve Türkiye’nin aracılık ettiği bir tahıl anlaşmasına uymayı durdurduğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın tarımsal kargo için güvenli geçişi güvence altına alan gemilere büyük bir insansız hava aracı saldırısı başlatmasının ardından bu kararın alındığını açıkladı.

Bakanlık, Telegram kanalındaki bir gönderide, Rusya’nın “Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldığını” söyledi.

Kararın , Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamakla görevli sivil gemilere yönelik bir “terör saldırısı” nedeniyle yapıldığını açıkladı. Bakanlık, bombalamanın İngiliz ordusunun katılımıyla düzenlendiğini de iddia etti.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Sivastopol’daki Karadeniz Filosu’na yönelik insansız hava aracı saldırısıyla herhangi bir ilgisi olduğunu reddederek, Moskova’nın küresel toplumu “koruyucu operasyonlarını feci şekilde ele almaktan” uzaklaştırmak için “destansı bir ölçekte yanlış iddialar satmaya” başvurduğunu iddia etti. Ukrayna’nın yasadışı işgali.”

“Bu uydurulmuş hikaye, Batı’dan çok Rus Hükümeti içindeki tartışmalar hakkında daha fazla şey söylüyor” diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin genelkurmay başkanı Andrey Ermak, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararıyla ilgili olarak Moskova’yı “şantaj” yapmakla suçladı.

“Rus şantajı her yerde ilkel: nükleer, enerji ve gıda alanındaki şantaj” diyen Rus, sözde Rus hilelerinin “fazla basit ve öngörülebilir” olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumartesi günü erken saatlerde, Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev, Moskova’nın Türkiye’nin yardımıyla önümüzdeki dört ay içinde dünyanın en fakir ülkelerine 500.000 tona kadar tahıl göndermeye hazır olduğunun sinyalini verdi.

Bu yılki hasat göz önüne alındığında, Rusya’nın “Ukrayna tahılını değiştirmeye tamamen hazır” olduğunu ve “ilgili tüm ülkelere” makul bir fiyata teslimatlar düzenlediğini kaydetti.

“Tahıl anlaşması, ihtiyaç sahibi ülkelerin sorunlarını çözmedi, hatta daha da zorlaştırdı. Ukrayna’dan gelen gemilerin nereye gittiğini görebiliriz. İtalya, İspanya ve Hollanda. AB ülkelerinin payı %60 ile %100 arasında değişmektedir. Bunlar gerçekten gıda sorunu yaşayan ülkeler değil” dedi.

Rusya daha önce gıda ve gübre ihracatı üzerindeki kısıtlamaları hafifletecek bir anlaşmanın uygulanmaması halinde tahıl anlaşmasından çekilebileceği konusunda uyarmıştı. Ayrıca, stratejik Kırım Köprüsü’ndeki patlamanın ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın saldırıyı gerçekleştirmekle suçladığı Ukrayna’nın patlayıcıları taşımak için tahıl koridorlarını kullandığını, “bunun varlığının ortaya çıkacağını söyledi.”

Moskova ile Kiev arasında çığır açan anlaşma, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz ayında İstanbul’da imzalandı. İki ülke arasındaki ihtilaf nedeniyle durma noktasına gelen dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından ikisi olan Rusya ve Ukrayna’dan Karadeniz üzerinden tarımsal ihracatın kilidini açmayı amaçlıyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.