Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Rusya, Ulusal Para Birimi Ticaretini Dolardan Ayırmak İstiyor…

Rusya, Ulusal Para Birimi Ticaretini Dolardan Ayırmak İstiyor…
19 Kasım 2022 22:56
143

‘Dost’ ülkelerle yapılan işlemlerin döviz kuru hala dolar üzerinden hesaplanıyor…

Cumartesi günü finans piyasasındaki ve hükümetteki kaynaklara dayandırdığı haberine göre Moskova, yabancı ortaklarla anlaşmaları ABD dolarından ayırmanın yollarını arıyor.

Rusya, Ukrayna’daki ihtilafla bağlantılı olarak bu yılın başlarında bir dizi Batılı ülkenin ülkeye yaptırım uygulamalarının ardından uluslararası ödemeleri ulusal para birimlerine çevirme çabalarını artırdı. Yaptırımlar Rusya’nın euro ve dolar cinsinden işlemlerini tehlikeye attığından, bu para birimleri tehlikeye atıldı.

Ancak yerel para birimlerinde sınır ötesi ticarette kullanılan döviz kuru hala dolar üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin, ruble-tenge kuru belirlenirken, Kazak para biriminin kuru, bir tengenin ruble fiyatını belirlemek için dolar üzerinden hesaplanır ve bunun tersi de geçerlidir.

Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın şu anda bankalarla birlikte, Rusya’nın dolar kurunu dikkate almayan yeni göstergeler kullanarak yabancı sözleşmeler için fiyat belirlemesine izin verecek bir mekanizma üzerinde çalıştığını söylüyor.

Bunun bir yolu, muhtemelen birbirine sabitlenmiş bir para birimi sepeti yaratmaktır. Diğer bir seçenek de, değeri altın ve diğer değerli metaller gibi emtialara sabitlenecek olan dış ticaret sözleşmeleri için yeni bir ödeme birimi getirmektir. O halde dünya döviz kuru, bu emtiaların küresel piyasalardaki ortalama fiyatlarına bağlıdır.

Masadaki üçüncü bir seçenek, ulusal para birimlerini altın veya petrole bağlamaktır. Ancak bu da sorunlu olabilir çünkü hem petrol hem de altın dolar üzerinden fiyatlandırılıyor.

Çin’in Rusya’ya karşı yaptırım savaşında Batı’nın yanında yer almaması nedeniyle, dış ticaret sözleşmelerindeki döviz kurunun dolar yerine Çin yuanı kullanılarak hesaplanabileceğini söyledi. Bununla birlikte, yuan serbestçe konvertibl bir para birimi değildir ve mekanizmanın uygulanabilmesi için Pekin’in onayı gerekecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.