Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Savaş Yeni Bir Aşamaya Giriyor – İsrail Savunma Bakanı

Savaş Yeni Bir Aşamaya Giriyor – İsrail Savunma Bakanı
28 Ekim 2023 21:23

Yoav Gallant Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye asker ve tank göndermeye devam edeceğini söyledi…

Savunma Bakanı Yoav Gallant Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in “savaşta yeni bir aşamaya geçtiğini” belirterek Gazze’deki kara operasyonlarının “yeni emirler verilene kadar” devam edeceğini söyledi.

İsrail savaş uçakları Cuma gecesi boyunca ve Cumartesi sabahına kadar Gazze’yi hava saldırılarıyla vururken, kara birlikleri ve zırhlılar da Filistin yerleşim bölgesine önemli bir saldırı başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hamas tarafından kullanılan 150’den fazla yeraltı tüneli ve sığınağı imha ettiğini iddia ederken, tank ve askerlerden oluşan kolonlar militan grubun savaşçılarıyla çatıştı.

Gallant Cumartesi günü İsrail medyasında yer alan açıklamalarında “Savaşta yeni bir aşamaya geçtik” dedi. “Gazze’de yer yerinden oynadı. Yerin altına ve üstüne saldırdık, her seviyedeki ve her yerdeki teröristlere saldırdık” dedi ve bölgedeki benzer operasyonların “yeni emirler verilene kadar” devam edeceğini sözlerine ekledi.

IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Cumartesi sabahı gazetecilere verdiği brifingde önceki gece Gazze’ye gönderilen birliklerin “hala sahada olduğunu ve savaşı sürdürdüğünü” söyledi.

IDF, iki ayrı hava saldırısında Hamas’ın hava savunmasından sorumlu üst düzey yetkilisi Asem Ebu Rakaba ve Hamas’ın deniz komutanlarından Rateb Ebu Sahiban’ın öldürüldüğünü söyledi.

Hamas yaptığı açıklamada savaşçılarının Cuma günü İsrail güçlerini pusuya düşürdüğünü ve saldırganlara ağır kayıplar verdirdiğini söyledi. Cumartesi günü ayrı bir açıklama yapan grup, Gazze’nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun kasabası ve yerleşim bölgesinin merkezinde yer alan el-Bureji mülteci kampı yakınlarında İsrail birlikleriyle çatışmaya girdiğini söyledi.

IDF’nin operasyonunu genişletmesi, Hamas militanlarının İsrail şehir ve kasabalarını roketlerle vurarak ve Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşim yerlerine baskınlar düzenleyerek Yahudi devletine sürpriz bir saldırı başlatmasından neredeyse üç hafta sonra gerçekleşti. IDF ve Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 1.400 İsrailli öldürülürken, İsrail hava saldırılarında 7.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Hem Gallant hem de Başbakan Binyamin Netanyahu son iki haftadır Gazze’ye büyük bir kara harekatının yakın olduğu uyarısında bulunuyordu, ancak asker gönderme kararının birkaç kez ertelendiği bildirildi ve basında çıkan haberlerde gecikmenin sorumlusu olarak ABD ve Netanyahu’nun kendisi gösterildi.

Cuma günkü saldırıyı daha büyük bir işgalin takip edip etmeyeceği belli değil. New York Times’ın Perşembe günkü bir haberine göre, İsrail hükümetinin bazı üyeleri “her seferinde yerleşim bölgesinin küçük bir bölümünü hedef alan daha sınırlı birkaç saldırıyı içeren daha az iddialı bir planı” tercih ediyor. Geniş çaplı bir işgalin İsrail’de ağır kayıplara yol açabileceği ve Lübnan’daki Hizbullah hareketi gibi diğer bölgesel aktörlerle gerilimi tırmandırabileceği yönünde endişeler var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.