Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Senegal Yurtdışındaki Büyükelçiliklerini Kapattı

Senegal Yurtdışındaki Büyükelçiliklerini Kapattı
7 Haziran 2023 23:04
1.974

Dışişleri Bakanlığı’nın iddiasına göre, ülkenin diplomatik misyonlarının birçoğu muhalefet lideri Ousmantione Songo’nun destekçileri tarafından saldırıya uğradı

Senegal, PASTEF-Yurtseverler partisinin lideri muhalefet lideri Ousmane Songo’nun geçen hafta hapis cezasına çarptırılmasıyla patlak veren ölümcül huzursuzluğun ardından büyükelçiliklerini ve konsolosluklarını geçici olarak kapattı.

Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, “Bu ihtiyati tedbir, Senegal’in yurtdışındaki diplomatik ve konsolosluk misyonlarına, özellikle Paris, Bordeaux, Milano ve New York’ta son zamanlarda gerçekleştirilen bir dizi saldırıyı takip ediyor” dedi.

Devlet yayın kuruluşu RTS’ye göre, Sonko’nun Perşembe günü cezalandırılmasının ardından ülkede şiddetli protestoların patlak vermesinden bu yana en az 16 kişi öldü, birkaçı yaralandı ve küçükler ve yabancı vatandaşlar da dahil olmak üzere 500’den fazla kişi tutuklandı.

Senegalli gençler arasında popüler bir siyasi figür olan Sonko, 20 yılında 2021 yaşındaki bir masaj salonu çalışanına tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanıyordu. Perşembe günü, tecavüz suçlamalarından beraat etti, ancak 21 yaşın altındaki bir kişiye karşı “ahlaksız davranış” olarak kabul edilen “gençliğin yolsuzluğundan”, beş yıla kadar hapis cezası ve ülke yasalarına göre 6.000 dolar para cezası ile cezalandırılan bir suçtan suçlu bulundu. İki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Destekçileri, kararın siyasi olarak motive olduğunu, çünkü gelecek yılki seçimlerde 2012’den beri iktidarda olan Cumhurbaşkanı Macky Sall’e meydan okuduğunu iddia ediyor. Partisi, Cuma günü Senegallileri “anayasal direnişi büyütmeye ve yoğunlaştırmaya” çağırdı.

İtalyan kamu yayıncısı Rai News, Pazartesi günü Milano’daki Senegal konsolosluğuna bir saldırı düzenlendiğini bildirdi. Yaklaşık 40 Sonko destekçisinin binanın dışında bayraklar ve hükümet karşıtı pankartlarla toplandığı ve Fransa’yı Senegal’deki ekonomik krizin temel nedeni olmakla suçladığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Milano’daki konsolosluğa yapılan saldırıların “ciddi hasara” yol açtığını söyledi. Pasaport ve ulusal kimlik kartı üretimi için kullanılan makinelerin imha edildiğini de sözlerine ekledi.

Bakanlık, “Maddi ve güvenlik koşulları izin verir vermez hizmet devam edecek” derken, geçici kapanmanın neden olabileceği rahatsızlıktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Daha önce, Senegal’deki mobil internet hizmetlerine ve sosyal medya platformlarına erişim, “nefret dolu mesajların” yayılmasını önlemek için kısıtlanmıştı, ancak hükümet sakin günlerin ardından Salı günü geri yükledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.