Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Açık
Samsun
20°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 20°C

Serbest Bırakılan İsrailli Rehine Gazze’nin Altındaki Tünellerde Tutulduğunu Söyledi

Serbest Bırakılan İsrailli Rehine Gazze’nin Altındaki Tünellerde Tutulduğunu Söyledi
25 Ekim 2023 23:10
1.362

85 yaşındaki Yocheved Lifschitz Pazartesi günü serbest bırakıldı…

Pazartesi günü Hamas tarafından serbest bırakılan iki İsrailli rehineden biri olan 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, tedavi gördüğü Tel Aviv’deki hastanenin lobisinde gazetecilere yaptığı açıklamada “cehennemi yaşadığını” söyledi.

Lifschitz, Filistinli militan grup tarafından son günlerde serbest bırakılan dört rehineden biri. İsrail ordusuna göre 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen sürpriz bir saldırıda en az 222 kişi Hamas savaşçıları tarafından rehin alınmıştı. Biri anne diğeri kız iki Amerikalı rehine geçen hafta serbest bırakıldı.

Bu, İsrail ile komşu Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki savaşın son patlak verişi. İsrailli yetkililere göre 7 Ekim saldırısında İsrail’de en az 1,400 kişi öldü ve 4,629 kişi de yaralandı. İsrail ordusu buna Gazze’yi tamamen kuşatarak ve abluka altına alarak karşılık verdi. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre o günden bu yana Gazze’de en az 5.791 kişi öldü ve 16.297 kişi yaralandı.

Salı günü gazetecilere İbranice konuşan Lifschitz, birkaç kilometre yürümeye zorlanmadan önce tarlaların üzerinden hızla geçen bir motosikletin arka koltuğuna bindirildiğini anlattı. Lifschitz daha sonra bir tünelin girişine ulaştığını ve “örümcek ağına” benzeyen bir yeraltı ağına girdiğini söyledi.

Lifschitz gazetecilere verdiği demeçte, “Balonlar gönderdiler, tarlalarımızı yaktılar ve IDF bir şekilde bunların hiçbirini ciddiye almadı” dedi.

“Cumartesi sabahı her şey sakinken aniden ağır bir bombardıman başladı ve o siperin altından çete içeri girdi,” diye ekledi. “Sınırdaki o büyük bariyeri havaya uçurdular, kibbutzun kapılarını açtılar ve çok sayıda insan içeri girdi… Bu çok, çok tatsız ve çok zordu… ve hafızamda bu zor görüntüleri tutuyorum.”

Lifschitz tünellere girdiklerinde kendisini ve diğer rehineleri esir alanların Hamas ile aynı yaşam koşullarına sahip olacaklarını söylediklerini aktardı.

Rehinelerin gruplara ayrıldığını ve kendisinin de İsrail’in Gazze sınırı yakınlarında saldırıya uğrayan topluluklar arasında yer alan kendi kibbutzundan beş kişilik bir grupla ayrı bir odaya konulduğunu söyledi. Her biri için korumalar olduğunu ve bir sağlık görevlisi ile doktorun gelip onlarla ilgilendiğini ve ihtiyaç duyduklarında ilaç getirdiğini söyledi.

Lifschitz, “Bizi hangi kibbutzdan geldiğimize göre gruplara ayırdılar,” dedi. “Tüm ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Çok kibarlardı.”

Lifschitz’e göre rehineler Gazze’deki yeraltı tünellerinde şilteler üzerinde uyuyor ve kendilerini esir alanların yediği pide, peynir ve salatalık gibi yiyecekler veriliyordu.

Lifschitz “temiz” koşullarda yaşadığını, her iki ya da üç günde bir doktorun kendisini ziyaret ettiğini ve ihtiyacı olduğunda ilaçlara erişebildiğini söyledi.

“Bize iyi davrandılar” dedi. “Burada çok sayıda kadın var ve hepsi kadın hijyeninin ne demek olduğunu biliyor. Tüm ihtiyaçlarımızı karşıladığımızdan emin oldular, tuvaletleri temizlediler – biz değil onlar temizledi – hastalıkların yayılmasından endişe ediyorlardı.”

Lifschitz kendilerini esir alanların siyaset hakkında konuşmak istediklerini ancak kendisinin konuşmadığını söyledi.

“Bize karşı çok arkadaş canlısıydılar” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.