Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 22°C

SpaceX Lansmanı Fırlatmaya Dakikalar Kala Durduruldu

SpaceX Lansmanı Fırlatmaya Dakikalar Kala Durduruldu
28 Şubat 2023 00:19
121

Falcon 9 roket motoru ateşleme sorunlarıyla karşı karşıya kaldı…

SpaceX ve NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) mürettebat gönderme görevi, ateşleme sistemindeki sorunlar nedeniyle fırlatılmadan önce durduruldu. Falcon 9 roketi patlamadan dakikalar uzaktaydı.

Mürettebat-6 görevinin Pazartesi günü ISS’ye doğru yola çıkması gerekiyordu, ancak tüm uzay kaşifleri Falcon 9 roketiyle Dragon uzay gemisindeyken bile fırlatma iptal edildi. Uzay ajansı, birinci aşama Merlin motor ateşlemesiyle ilgili sorunları gösterdi. SpaceX sistem mühendisi Kate Tice, lansman etkinliğinin web yayını sırasında, görevi iptal etme ve erteleme kararının ” çok fazla ihtiyat nedeniyle ” alındığını söyledi. İsimsiz Crew-6, NASA astronotları Stephen Bowen ve Warren “Woody” Hoburg, BAE astronotu Sultan Alneyadi ve Roscosmos kozmonotu Andrey Fedyaev’i içeriyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, uzay ajansının resmi blogunda personelin ” Crew-6’yı güvende tutmaya odaklanması ve kendini adaması” ile gurur duyduğunu yazdı. İnsanlı uzay uçuşu doğası gereği riskli bir girişim ve her zaman olduğu gibi hazır olduğumuzda uçacağız. ” Ertesi gün fırlatma düşünüldü, ancak kötü hava koşulları nedeniyle nihayetinde reddedildi. Yeni görev tarihi 2 Mart olarak belirlendi.

ABD resmi uzay ajansı NASA, 2020’den beri milyarder girişimci Elon Musk’ın özel şirketi SpaceX ile işbirliği yapıyor. Şirketin Falcon 9 roketleri, 2012 ve 2016’daki test lansmanları sırasında iyi duyurulan birkaç kaza yaşadı.

SpaceX mürettebatındaki kozmonot tarafından kanıtlandığı gibi, uzay araştırmaları, ABD ve Rusya’nın hala işbirliği yaptığı birkaç sektörden biri olmaya devam ediyor. Washington ve Moskova arasındaki gerginliğe rağmen, konu UUİ’nin bakımına gelince, NASA ve Roskosmos hâlâ bir ortaklığın tadını çıkarıyor.

Pazar günü, Rus Soyuz MS-23 uzay gemisi, kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin’in yanı sıra Eylül ayının sonlarında ABD’li astronot Francisco Rubio’nun geri dönüş yolunu güvence altına almak için yörünge istasyonuna yanaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.