Dolar 32,4744
Euro 34,8431
Altın 2.451,36
BİST 9.867,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Stromboli Yanardağının Patlaması Tsunamiyi Tetikledi

Stromboli Yanardağının Patlaması Tsunamiyi Tetikledi
5 Aralık 2022 22:22
125

İtalyan yetkililer, Aeolian Adaları yakınlarında 4,6 büyüklüğünde depremler bildirdi…

Pazar günü İtalya’nın Stromboli adasında bir volkanın şiddetli bir şekilde patlamasının ardından Sicilya açıklarındaki Tiren Denizi’nde depremler ve tsunami dalgaları kaydedildi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’ne (INGV) göre, tsunamiye, Stromboli yanardağının Sciara del Fuoco bölümünün büyük bir parçasının denize çarparak ayrılması ve bir buçuk metre yüksekliğinde tsunami dalgaları oluşturması neden oldu.

Nüfusu uyarmak için adada sirenler çalıyordu, ancak sivil savunma departmanı olayda kimsenin yaralanmadığını söyledi ve dalgalar kıyıya zar zor ulaşmayı başardığı için maddi hasarın “önemsiz” olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte Sivil Koruma ve Denizcilik Politikaları Bakanı Nello Musumeci, yetkililerin gerekli önlemleri aldığını ve durumun kötüleşmesi durumunda yaklaşık 30 vatandaştan evlerini terk etmelerini istedi. Yerel makamlar daha önce yanardağı turuncu alarm seviyesine getirmişti.

“Sık aralıklarla değişebilen yerel volkanik olaylardan bağımsız olarak, daha büyük bir volkanik dengesizlik durumu devam ediyor. Bu nedenle ada halkının bilgili olması ve yerel yetkililerin uyarılarına titizlikle uyması isteniyor” dedi.

INGV, Stromboli yanardağının kuzey krater bölgesinden bir lav taşması ile birlikte birkaç saat devam eden ve en az iki büyük toprak kaymasına neden olan “yoğun patlayıcı aktivite” olduğunu bildirdi. Bunlar, denize ulaşan ve gökyüzüne 1.500 m’ye ulaşan kül tüyleri üreten piroklastik akışlara dönüştü.

Uzmanlar şu anda lavların doğal yolunda ilerlediğini söylese de, yerel makamlar yine de adadaki okulları kapatmış ve deniz gezilerini yasaklamıştır.

INGV ayrıca, Pazartesi günü yerel saatle 6:49 civarında Stromboli kıyılarında 3,1 büyüklüğünde bir depremin kaydedildiğini ve ardından Pazar günü 4,6 büyüklüğünde bir sarsıntının kaydedildiğini bildirdi. Ancak uzmanlar, bu depremlerin yanardağ patlamasıyla “doğrudan bir ilişkisi” olmadığını söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.