Dolar 32,4735
Euro 34,7485
Altın 2.439,71
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Pasifik’te Deprem Tsunami Korkusunu Tetikledi

Pasifik’te Deprem Tsunami Korkusunu Tetikledi
22 Kasım 2022 23:39
137

Solomon Adaları’nı vuran 7.0 büyüklüğündeki deprem kısa süreliğine tsunami korkusuna yol açtı.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Papua Yeni Gine ve Vanuatu da dahil olmak üzere bölgedeki birçok ada için tehlikeli dalgaların mümkün olduğunu söylerken, Solomon Adaları yakınlarında 7.0 büyüklüğünde güçlü bir deprem meydana geldi.

Deprem, Salı günü başkent Honiara’nın yaklaşık 56 kilometre (35 mil) güneybatısında, GMT ile 02:00 civarında meydana geldi. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması’na göre, bunu yaklaşık 30 dakika sonra 6.0’lık bir artçı şokun yanı sıra bölgedeki birkaç diğer zayıf sarsıntı izledi.

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare’nin ofisi, başkentte büyük bir hasar olmadığını ve herhangi bir can kaybının kaydedilmediğini, ancak depremlerin elektrik kesintilerini tetiklediğini de sözlerine ekledi. Bu arada adaların resmi yayın kuruluşu, tüm radyo hizmetlerinin kesildiğini bildirdi.

ABD Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi , depremin ardından “tehlikeli tsunami dalgaları” uyarısı yayınlayarak, suların Solomon Adaları için gelgit seviyesinin bir metre üzerine kadar, Papua Yeni Gine ve Vanuatu kıyılarında ise 30 santimetreye kadar çıkabileceğini söyledi.

Bununla birlikte, Solomon Adaları Meteoroloji Servisi daha sonra tsunami riski olmadığını söyledi , ancak ajans hala bazı kıyı bölgelerinde olağandışı güçlü deniz akıntıları konusunda uyarıda bulundu. Meteoroloji Direktörü David Hiriasia sosyal medyada yaptığı açıklamada , “Artçı şokların devam etmesi beklendiği için bölge sakinlerine tetikte olmaları tavsiye edildi ” dedi.

Solomon Adaları, “Ateş Çemberi” olarak bilinen Avustralya tektonik plakasının depreme eğilimli bir bölgesinde yer almaktadır. Avustralya ve Pasifik plakaları arasındaki sürekli yakınsama nedeniyle, birbirine baskı yapan ve deprem üretebilecek muazzam basınçlar yaratan, dünyanın sismik olarak en aktif bölgelerinden biridir.

Salı sabahı meydana gelen büyük deprem, aynı zamanda ‘Ateş Çemberi’ boyunca oturan Endonezya’yı vuran ve ülkenin Ulusal Afet Yönetim Ajansına göre 100’den fazla insanı öldüren 5.6 büyüklüğündeki başka bir büyük depremden bir günden kısa bir süre sonra geldi. Yaralıların çoğu çöken binalardan kaynaklandı ve Salı sabahı itibariyle kurtarma ekipleri hayatta kalanları hâlâ enkazda arıyorlardı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.