Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Tübitak Yapay Zeka Destekleri Açıklanıyor

Tübitak Yapay Zeka Destekleri Açıklanıyor
12 Kasım 2022 20:57
155

TÜBİTAK’ın Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunan projeler, 13 Kasım Pazar günü İstanbul’da açıklanacak.

2022’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından ilk defa açılan “Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı” sonucunda desteklenmeye değer bulunan projeler için imza töreni, Şişli’deki İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilgiyi Ticarileştirme Merkezinde gerçekleştirilecek. Tören, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ

Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını ülkede uygulamayı taahhüt eden şirketlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerinin, ihtiyaçlar doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamak amacıyla planlandı. Bu destek modelinde, bilgiyi geliştiren, üreten ve ihtiyaç duyan taraflar bir araya getirildi. Yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan şirketler, müşteri kurum olarak tanımlandı.

ORTAK FONLAMA MEKANİZMASI

Proje bütçesinin belirli bir yüzdesinin bu şirketlerce karşılanması şeklinde ortak fonlama mekanizması da oluşturuldu. Başvurularda, müşteri kurum ile beraber teknoloji sağlayıcı olarak en az bir şirket, bu konuda tecrübeli en az bir üniversite araştırma laboratuvarı, araştırma merkezi ya da kamu araştırma merkezi, araştırma enstitüsü ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü (YZE) ile konsorsiyum oluşturdu.

TÜRKİYE YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ

Program çerçevesinde “Türkiye Yapay Zeka Ekosistemi”ni harekete geçirerek, bilgi birikiminin şirketlere aktarılması, yapay zeka alanında rekabet öncesi iş birliği yaklaşımının oluşturulması ve bu alanda araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesi hedefleniyor. YZE, bu kapsamda geliştirilen çözümlerin temel entegrasyonundan ve oluşan bilgi birikiminin ekosisteme hızlı bir şekilde aktarılmasından sorumlu olacak.

DÖRT ÖNCELİKLİ ALAN

Bu amaçla, projeler sonucu elde edilecek genelleştirilmiş çözümler kataloğu, anonimleştirilmiş kullanım senaryoları veri tabanı, öğrenilmiş dersler ve iletişim platformu, tekrar kullanılabilir yazılım kütüphaneleri ve yöntem/araç öneri sistemi gibi proje çıktıları YZE bünyesinde toplanacak. Program kapsamında “Akıllı Üretim Sistemleri”, “Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık”, “Finans Teknolojileri” ve “İklim Değişikliğinin Etkileri” dört öncelikli alan olarak belirlendi.

22 KONSORSİYUM BAŞVURDU

Kısa zamanda yoğun ilgi gören çağrıya, toplam 22 konsorsiyum başvurdu. Alanında uzman, çoklu hakem heyetlerinin değerlendirmelerinin ardından 10 konsorsiyum projesi kabul aldı. Bunlardan 7’si Akıllı Üretim Sistemleri, 1’i Finans Teknolojileri, 1’i Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık ve 1’i de İklim Değişikliği Etkileri tematik alanlarında oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.