Dolar 32,2202
Euro 34,6366
Altın 2.395,31
BİST 10.232,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Türkiye’nin Kredi Notu Görünümü Güncellendi

Türkiye’nin Kredi Notu Görünümü Güncellendi
14 Ocak 2024 20:45
1.285

Ekonomiyi takibe alan derecelendirme kuruluşları, Türkiye notlarını yükseltti. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağan’dan pozitif’e çevirirken, Scope Ratings de negatif’ten durağan’a yükseltti.

Türkiye ekonomisine duyulan güven artıyor. Uluslararası kuruluşların yakın takibine giren Türkiye, yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve Orta Vadeli Program (OVP) ile dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle tek haneli enflasyon hedefine yönelik kararlı duruş ile yapısal ve mali reformların etkisi, Türkiye’nin 2024’e ‘yüksek notla’ başlamasını sağladı. Türkiye’nin kredi notu görünümünü; en büyük 3 uluslararası derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch’in geçen yılın sonlarında ‘negatif’ten ‘durağan’a, Samp;P Global’in de ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltmesinin ardından merakla beklenen Moody’s’in kararı da belli oldu. Moody’s, dün Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ettiğini, not görünümünü de ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdiğini duyurdu.

ENFLASYONDA DEĞİŞİM
Moody’s’ten yapılan açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeninin ‘ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş’ olduğu belirtildi. Manşet enflasyonun yakın vadede artması muhtemel olsa da enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu vurgulanan açıklamada, bunun da para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi olduğu anlatıldı.

REZERVLER ARTIYOR
Açıklamada; parasal sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye’nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığına işaret edilerek, her iki durumun da ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı kaydedildi. Ülkenin dış açığındaki azalmanın 2024’te daha da hızlanmasının beklendiği bildirilen açıklamada, açığın yıl toplamında 40 milyar doların altında olmasının beklendiği aktarıldı.

POZİTİF GÖRÜNÜME DEVAM
Ayrıca Türkiye’nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi. Derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, pozitif görünüm dikkate alındığında ülkenin kredi notunun düşürülmesinin pek olası gözükmediği ifade edildi.

Bu arada Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirme takviminde bulunmasına rağmen 15 Aralık 2023’te güncelleme yapmayarak rapor yayımlamamıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önceki günkü açıklamalarında not artışının mutlaka geleceğini söylemişti.

ALMANYA’DAN DA DESTEK GELDİ
Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a revize etti. Uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu ise ‘B-‘ yerel para cinsinden ‘B’ olarak teyit edildi. Kuruluştan yapılan açıklamada; görünümün revize edilmesinin son dönemdeki geleneksel politikaların performansından kaynakladığı belirtildi. Scope, TCMB’nin güvenilirliği ve etkinliğine dair değerlendirmesini de iyileştirdi. Yerel seçimlerin para politikasının sürdürülebilir performansını etkileyebileceğini vurgulayan kuruluş, yükselen faiz oranlarının ekonomiyi daraltabileceğini ifade etti.

YABANCILAR TÜRKİYE’DE BULUŞACAK
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarının yükselmesi, yabancı yatırımcının güven duyarak Türkiye’ye gelebilmesinde etkili olabiliyor. Notçulardan gelen olumlu açıklamaların yanı sıra bir taraftan da ekonomi yönetimi, Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekebilmek için adımlar atıyor. Bu amaçla geçen hafta Merkez Bankası, ‘Yatırımcı Günü’ toplantılarından ilkini ABD New York’ta gerçekleştirmişti. Büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200’ü aşkın üst düzey temsilcinin katıldığı toplantıda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomiye yönelik pek çok konuda sunum yapmıştı. Yatırımcı Günü toplantılarının ikincisi ise Türkiye’de gerçekleştirilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.