Dolar 32,3426
Euro 34,6645
Altın 2.416,06
BİST 10.079,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Ürdün; Arap Ülkeleri İsrail’in Pisliğini Temizlemeyecek

Ürdün; Arap Ülkeleri İsrail’in Pisliğini Temizlemeyecek
19 Kasım 2023 22:57
1.376

Ürdün Dışişleri Bakanı, Batı Kudüs’ün buradaki operasyonlarına son vermesinin ardından “geriye nasıl bir Gazze kalacağının” belirsiz olduğunu söyledi…

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Cumartesi günü Bahreyn’de yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar sona erdikten sonra çatışma sonrası barışın inşası kapsamında Gazze’ye asker gönderme planları olmadığını söyledi. Safadi, Arap dünyasının İsrail tarafından yaratıldığı iddia edilen “pisliği temizlemeyeceğini” de sözlerine ekledi.

İsrail ile Gazze merkezli Hamas militan grubu arasında devam eden çatışmaların ortasında Filistin yerleşim bölgesinin çatışma sonrası kaderi acil bir konu olarak ortaya çıktı. Kasım ayı başında, çatışmaların başlamasından yaklaşık bir ay sonra, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ülkesinin çatışmalar sona erdikten sonra “belirsiz” bir süre boyunca Gazze’deki “genel güvenliği” yöneteceğini söyledi.

Aynı zamanda İsrail’in en yakın müttefikleri bile “işgal” ve “abluka” olarak adlandırdıkları bu fikre karşı çıktılar. Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Gazze’nin yeniden işgal edilmemesi” ve “abluka ya da kuşatma girişiminde bulunulmaması” gerektiğini söyledi. Blinken, bölgenin “terörizm ya da diğer şiddet içeren saldırılar için bir platform” olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çarşamba günü Bloomberg, ABD ve AB’nin İsrail operasyonunun sona ermesinin ardından BM barış gücünün bölgeye yerleşmesi için bastırdığını bildirdi. Pazartesi günü AB’nin en üst düzey diplomatı Josep Borrell, “ABD ve Arap devletleri ile işbirliği içinde” çatışma sonrası barışın inşasına yönelik bir çerçeve geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Safadi Cumartesi günü İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli bir çözümün ileriye dönük tek yol olduğunda ısrar etti. “Çok açık konuşmama izin verin. Ürdün adına konuştuğumu biliyorum ama bu konuyu pek çok kişiyle, neredeyse tüm kardeşlerimizle görüştüm, Gazze’ye Arap birlikleri gitmeyecek. Hiçbir şekilde. Biz düşman olarak görülmeyeceğiz,” dedi Dışişleri Bakanı.

Ayrıca Netanyahu liderliğindeki mevcut İsrail hükümetini Filistinlileri Gazze’den çıkarmayı amaçlamakla suçladı. Dışişleri Bakanı ayrıca bu tür planları Ürdün’ün ulusal güvenliğine yönelik “doğrudan bir tehdit” olarak nitelendirdi.

Arap ülkesinin en üst düzey diplomatı daha sonra çatışma sonrası barışın inşasına yönelik gerçek planların ancak İsrail operasyonunun sona ermesinden sonra çizilebileceğini söyledi. “Bu saldırı sona erdiğinde geriye nasıl bir Gazze kalacağını bilmezken Gazze’nin geleceği hakkında nasıl konuşulabilir?” diye sordu Safadi.

Batı Kudüs’ün Gazze’ye yönelik askeri operasyonu, Hamas’ın İsrail’e yönelik sürpriz bir saldırı başlatarak çoğu sivil 1,200 kişinin ölümüne yol açtığı 7 Ekim’den bu yana devam ediyor. Hamas saldırısında aralarında asker ve sivillerin yanı sıra yabancı uyrukluların da bulunduğu 200’den fazla kişi rehin alınmıştı.

Gazze’deki yetkililere göre İsrail, 11,000’den fazla Filistinlinin hayatına mal olan kara harekatını takiben bölgeye yönelik yoğun bombardımanlarla karşılık verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.