Dolar 32,3811
Euro 34,7754
Altın 2.396,64
BİST 10.234,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Ürdün Biden Liderliğindeki Zirvenin İptalini Açıkladı

Ürdün Biden Liderliğindeki Zirvenin İptalini Açıkladı
18 Ekim 2023 16:48
1.463

Ürdün Dışişleri Bakanı, ABD Başkanı’nın İsrail ile Hamas arasındaki “savaşı durduramayacağını” söyledi…

Ürdün, Gazze’de bir hastaneye düzenlenen füze saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın katılacağı zirveyi iptal etti.

Salı günü meydana gelen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan Filistinliler İsrail’i sorumlu tutarken İsrail de Gazze’deki militanları yanlış ateşlenen bir roketle tesisi vurmakla suçladı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi Al Jazeera tarafından yayınlanan açıklamasında “Amman’da dörtlü zirve yapmamaya karar verdik çünkü Washington [Hamas ve İsrail arasındaki] savaşı durduracak bir karar alamayacak” dedi.

Safadi bu hamlenin ABD, Filistin Yönetimi ve lideri Abdülfettah es-Sisi’nin de Çarşamba günü toplantıya katılacağı Mısır ile istişare edilerek yapıldığını açıkladı. Ürdünlü diplomat, “El-Ahli Arap Hastanesi’nin bombalanması hoş görülemeyecek iğrenç bir savaş suçudur” dedi.

Salı günü erken saatlerde Abbas, Facebook sayfasında yaptığı açıklamaya göre Ürdün gezisini kısa kesmeye ve “derhal anavatanına dönmeye” karar verdi. Açıklamada Abbas’ın “İsrail işgal hükümetinin hastanede gerçekleştirdiği katliamın ardından Filistin halkının başına gelen büyük trajedinin” ardından acil bir toplantıya başkanlık edeceği belirtildi.

Beyaz Saray daha sonra Biden’ın artık Ürdün’ü ziyaret etmeyeceğini ve sadece Çarşamba günü İsrail’e gideceğini doğruladı. “Ürdün Kralı Abdullah II ile görüştükten sonra ve Filistin Yönetimi Başkanı Abbas tarafından ilan edilen yas günleri ışığında, Başkan Biden Ürdün’e seyahatini ve bu iki lider ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile planlanan görüşmesini erteleyecektir” diyen bir sözcü, Biden’ın “Gazze’deki hastane patlamasında hayatını kaybeden masum insanlar için” taziyelerini ilettiğini de sözlerine ekledi.

Filistinli yetkililer Salı günü hastanenin yıkılmasından İsrail’in bir hava saldırısını sorumlu tutmuş, bu iddiaya Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden destek gelmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise tesisin Filistinli militan grup İslami Cihad tarafından fırlatılan bir roket tarafından tahrip edildiğini iddia etti. IDF, merminin İsrail topraklarına doğru ateşlendiğini ancak rotasından saptığını söyledi. Başbakan Benjamin Netanyahu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada “Gazze’deki hastaneye saldıranlar IDF değil, Gazze’deki barbar teröristlerdi” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.