Dolar 32,3218
Euro 35,0717
Altın 2.279,78
BİST 9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Vucic: Kosova Başbakanı Yeni Zelensky Olmaya Çalışıyor

Vucic: Kosova Başbakanı Yeni Zelensky Olmaya Çalışıyor
15 Ocak 2023 16:54
101

Sırbistan cumhurbaşkanı Albin Kurti’ye sınırların uluslararası hukuk tarafından belirlendiğini hatırlattı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Derek Chollet ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada , Kosova başbakanı Albin Kurti’nin kurbanı oynamaya ve kendisini “yeni bir Zelenskiy” olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

“Bizim için zor bir durum, bütün büyük güçler Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı, güzel ve üstü kapalı bir şey beklemeyin. Dünden değil, şaşıracak bir şey yok,” diye itiraf etti Vucic.

Cumhurbaşkanı, Belgrad’ın Kosova’yı ayrılıkçı bir bölge olarak gördüğü ve onu Sırbistan’ın ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü yönündeki tutumunu yineledi. Bağımsızlık iddiası yalnızca ABD ve müttefiklerinin çoğu tarafından desteklenmesine rağmen, Kosova kısmi uluslararası tanınma aldı. Vuciç, Kurti’nin bıkıp usanmadan kendisini Sırbistan’ın sözde saldırganlığının kurbanı olarak göstermeye çalıştığını kaydetti.

“Sınırlar Kurti tarafından değil, uluslararası hukuk tarafından belirlenir. Bu, kendisini bir kurban, ‘yeni bir Zelensky’ ve beni de ‘küçük bir Putin’ olarak sunmaya çalıştığı çaresiz mesajlardan bir diğeri” dedi .

Sırbistan ve Kosova, 2022’nin büyük bölümünde, Priştine’nin Belgrad tarafından verilmiş plakaları kendi yetki alanında yasaklama planları konusunda anlaşmazlığa düştü. Tartışmalı girişim, bölgedeki etnik Sırplar ile etnik Arnavutlar arasında tekrar eden gerilimlere yol açtı. Kosova’nın ağır silahlı polis birimleri Sırp nüfusun yoğun olduğu bölgelere konuşlandırıldı ve bu durum, yerel halkın tepki olarak protesto gösterileri düzenlemesine ve barikatlar kurmasına neden oldu.

Bu ayın başlarında, Strpce kasabası yakınlarında arabadan araçla geçen bir silahlı saldırıda iki Sırp gencinin yaralanmasıyla gerilim yeniden alevlendi. Olay, ikilinin Ortodoks Noeli kutlamaları kapsamında ellerinde geleneksel meşe dallarıyla yürürken meydana geldi. Gözaltına alınan tetikçi olduğu iddia edilen kişinin etnik Arnavut olduğu ortaya çıktı. Belgrad, olayın Priştine’nin izlediği düşmanca politikaların doğrudan bir sonucu olduğunu belirterek olaydan Kosova makamlarını sorumlu tuttu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.